Škofljica

DANES
22°C
12°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

Petje za zabavo na Pijavi Gorici

V okviru Ravnovesja, društva za aktivno državljanstvo na Pijavi Gorici pojemo za zabavo. Naše vodilo je : Prideš, ko moreš, ostaneš kolikor moreš, poješ kolikor ti da srce. Prvi pevci začnejo prihajati ob šestih zvečer, zadnji pa pridejo tudi ob desetih, eno še zapojejo in nato vsi gremo. Pojemo v gostilni Čot, v mali sobici, kjer nas s stene nemo opazujejo Mostisčarji na koliščih in drevaku ter turjaški turi.

Kadar  praznujemo rojstne dneve in kadar godujemo,  se pa preselimo v Anino sobo, tako da smo na višjem nivoju in pesmi še posebej lepo zvenijo.

 

Kadar razsajajo virusi se nas zbere smo štirinajst, kadar pa smo v dobri formi, pa tudi več kot dvajset.

Vsak, ki  bi rad kakšno zapel, je dobrodošel, lahko se nam pridruži takrat, ko ima to željo, takrat ko je  razpoložen za petje, takrat ko ima ravno čas, takrat ko kaj praznuje ali pa kar zato, ker je sreda. Lahko samo eno zapoje, lahko jih zapoje več, lahko ostane eno uro ali pa cel večer. Vse to je možno, ker nas povezuje petje, ker nam je pomembno, da se zabavamo, da smo dobre volje, da preživimo en lep večer.

 

Kaj so nam povedali pevci?

Mama Ana – ko sem bila mlada smo res veliko peli, delali smo in poleg peli. Med vojno smo peli skupaj z  učiteljico  Doberškovo, ki nas je naučila tudi pesmi, ki so jih peli pri njih na Primorskem, drugače se je pa petje prenašalo iz roda v rod, peli smo skupaj z mamo, staro mamo, tetami in sestričnami, ki so prihajale na obisk ter s prijatelji, sosedi, sošolci na vasi. Tako, da mi je ljubezen do petja ostala in mi še vedno veliko pomeni. 

 

Ana Nered - komaj čakam sredo, da spet zapojemo, se srečamo, si povemo, kako smo preživele teden in da preberem kakšen vic, da se nasmejimo.

 

Joži Dolenc – najraje imam vesele pesmi, nekaj se jih spomnim, res pa je, da jih v pesmaricah ni.

 

Tončka z Vina – nisem si mislila, da bom kdaj hodila v gostilno pet, pa je zelo luštno in dobra družba.  Vesela sem, da smo dobile tako dobrega učitelja petja, g. Jankota,  ki vodi kratek tečaj petja, prirejen našim zahtevam.

 

Ludvik Korošec z Vina – rad ali ne rad, moram kakšno zaigrati na harmoniko, pevkam se ne morem upreti,  posebno ob praznovanjih, ob harmoniki je družba še bolj vesela. 

 

Mama Strojanova – skoraj nič ne manjkam, čeprav sin zna povedati, da me doma vse boli, na petju pa kar ozdravim.

 

Olga Vesel – vedno smo peli doma, moja mama je veliko pela, zapisala sem si besedila pesmi in sedaj jih pojem v njen spomin.

 

Ema Žlahtič  - petje za zabavo  je priložnost, da se srečamo, všeč mi je, da se družimo v toplem, prijetnem prostoru, kjer srečamo še druge ljudi. Ker pojemo, se spomnimo besedil pesmi, ki bi jih drugače pozabili. Zadovoljna sem s tečajem petja, ker se spoznavam z zakonitostmi petja.

 

Marjana Skoberne – komaj čakam na sredo in na srečanje z mojimi pevkami in pevci. Ni  mi problem pripraviti besedil pesmi  in organizirati praznovanj rojstnih dni in godovanj, saj se tako še bolj zabavamo.

Za konec pa želja dedka  Mraza pevcem 50 plus:

 

Lepota trenutka,

v pesmi  ujeta,

ob sredah družno zapeta,

naj  živi vse dni

naslednjega leta.

 

Katere pesmi pojemo, pa pridite poslušat, sigurno bo tudi kakšna vaša.

 

Tončka Pal

 


Vesela družba

Oglejte si tudi