V projektu Teden vseživljenskega učenja je OŠ Tržišče v sodelovanju z Aktivom kmečkih žena Tržišče 26. maja v njihovi kuhinji izvedla medgeneracijsko srečanje v kulinariki. Skupina otrok od četrtega do devetega razreda se je s koordinatorico projekta masteršefom Tjašo Hribar Brce preizkusila v izdelavi jabolčnega zavitka. Ob prihodu otrok v kuhinjo jih je predsednica aktiva Fani Borštnar lepo sprejela in jim zaželela dobrodošlico. Vse sestavine za peko so bile že pripravljene. Po kratkih navodilih so si otroci nadeli predpasnike in začeli pripravljati vlečeno testo. Pomagali sta jim tudi članici Karlinca Golob in Alenka Knez. Med tem, ko je testo počivalo, so otroci pripravljali nadev za zavitek. Oprali so jabolka, jih naribali, stopili maslo, vtepli še jajce in skuto ter pogrnili prt čez mizo. Na njem so z valjarjem spočito testo najprej malo razvaljali, nato pa še raztegovali z rokami. Razvaljano testo so nadevali s pripravljenim nadevom, ga zvijali v zvitek in ga razdelili na tri dele. Zavitke so položili v namazani pekač in potem takoj še v ogreto pečico. Čeprav je v kuhinji pomivalni stroj, so otroci med tem vso posodo pomili na roke, jo obrisali in zložili v omarice. Pečeni jabolčni zavitek ali po domače štrudelj je že omamno dišal. Pečenega so razrezali in ga z užitkom pojedli, saj je bil zelo slasten. Članice aktiva pa so jim ponudile tudi jabolčni sok. Vsi so bili navdušeni in zadovoljni nad svojim izdelkom, prav tako masteršef, ki jih je budno opazoval.
V kuhinji in pri peki so mladi kuharji že pravi mojstri in se dobro znajdejo. Kakšnih posebnih navodil niti niso potrebovali. Odlično znajo vrteti kuhalnice in veliko zmorejo, le dovoliti jim moramo, da se izkažejo. Ob slovesu so se otroci zahvalili za nove izkušnje, članice aktiva pa povabili na izziv oziroma kuharski dvoboj, te pa so ga z veseljem sprejele.
Fani Borštnar, Akž Tržišče
Foto: Akž, S. Markovič