Sevnica

DANES
25°C
8°C
JUTRI
23°C
10°C
Oceni objavo

"PRIHODNOST NARAVI PRIJAZNA", RAZSTAVA OB PRAZNIKU KS TRŽIŠČE

V okviru praznika KS Tržišče, je bila konec maja na ogled razstava "Prihodnost naravi prijazna", avtorice Alenke Knez in ostalih sodelujočih. Namen razstave je bil opozoriti na nevarnosti, ki jih prinaša hiter razvoj družbe in potrošništva; ko zemlja postaja vse bolj obremenjena in onesnažena. Prikazani so bili primeri dobre prakse sobivanja z naravo, pomen čebel, zdravilnih zelišč, samooskrbe z zdravo hrano, pomen ohranjanja in izmenjave domačih semen.
»PRIHODNOST NARAVI PRIJAZNA« RAZSTAVA OB PRAZNIKU KS TRŽIŠČE

 

Konec maja je v Tržišču v sklopu praznika KS Tržišče potekala razstava pod naslovom Prihodnost naravi prijazna. Ideja in zasnova razstave je zasluga Alenke Knez. Pri oblikovanju in postavitvi so sodelovali še Nevenka Flajs, Aktiv kmečkih žena Tržišče, TD Tržišče, Mili Majcen, družina Gačnik in Zabukovec, čebelarja Kolenc in Pirc, OŠ Tržišče, Drago Lindič, Robi Jene, Marjeta Bregar in mnogi drugi vaščani.

Namen razstave je bil opozoriti na nevarnosti, ki jih prinaša hiter razvoj družbe in potrošništva. Zemlja postaja vse bolj obremenjena z odpadki, zastrupljena s pesticidi in gnojili.  Zelo pomenljiv je podatek, da povprečen človek v življenju ustvari 33 ton gospodinjskih odpadkov. Vsepovsod mogočna plastika, prav nič prijazna naravi; je embalaža skoraj za vse, kar kupimo. Čista pitna voda postaja ena najpomembnejših dobrin človeštva in je zelo neenakomerno porazdeljena. Ohranimo vodo! Pijmo domačo vodo! Poudarek je na samooskrbi z zdravo hrano, kjer sta bila kot zgled dobre prakse predstavljeni ekološka kmetija Zabukovec iz Gabrijel in družinska kmetija Gačnik iz Škovca. Predstavljen je bil tudi pomen čebel za obstoj človeštva. Vse pogosteje pozabljamo, da v naravi za vsako bolezen rožca raste in raje posegamo po sintetičnih zdravilih. Mili Majcen, zeliščarka iz Jeperjeka, je predstavila mnogo zdravilnih zelišč. Alenka je obiskovalcem z navdušenjem pripovedovala, kako lahko s preprostim mlinom sami pripravimo najbolj kakovostno moko za kruh, kako zdravi so kalčki, ki lahko popestrijo naš jedilnik; o ohranjanju semen domačih sort in o koristni izmenjavi semen med ljudmi. Poudarek je bil tudi na ohranjanju modrosti in znanj prednikov, ki vse bolj tonejo v pozabo in jih je vredno obuditi. Predstavljena je bila zbirka posnetkov iz Škovca, kjer so lani v sklopu prireditve Jesen na vasi, obudili nekdanja opravila na kmetiji.

1/9

Nevenka Flajs, predsednica AKŽ Tržišče, Alenka Knez in Milena Knez, predsednica TD Tržišče (z leve proti desni), ob odprtju razstave (foto: Stane Markovič)

Čebele in zdravilne rastline so še vedno premalo cenjeni (foto: TD Tržišče)

Ekološka kmetija Zabukovec iz Gabrijel se je predstavila s svojimi izdelki (foto: TD Tržišče)

Družina Gačnik iz Škovca na sonaraven način prideluje hrano in vzreja živali (foto: TD Tržišče)

Potrebno je skrbeti za zdravo prst in ohranitev in izmenjavo domačih semen za naše bodoče generacije (foto: TD Tržišče)

Preverite, kaj se skriva v dodatkih hrane, ki jo kupujete! (foto: TD Tržišče)

Izgled kmetije nekoč (Foto: TD Tržišče)

Umetniško delo Mili Majcen - slika ni narisana, ampak šivana (foto: TD Tržišče)

Ena od maket kozolcev Damjana Popelarja (foto: TD Tržišče)

Otroci OŠ Tržišče pa so z razstavljenimi izdelki pokazali, da iz starih oblačil lahko nastane nov in uporaben izdelek. Razstavo so popestrila še umetniška dela Mili Majcen, Nevenke Flajs in Ines Zgonc. Brata Popelar pa sta svoja dela posvetila slovenskemu kozolcu, ki predstavlja pomembno dediščino naše krajine; Damjan v obliki maket in Sebastjan s slikami na platnu.

Alenki Knez in sodelujočim gre velika zahvala, da si lahko vsako leto ogledamo zanimive in poučne razstave, o zanimivih temah iz našega vsakdanjega življenja.

 

Janja Seničar Tratar, TD Tržišče

Oglejte si tudi