DANES
26°C
11°C
JUTRI
26°C
13°C
Oceni objavo

POHOD MALKOVEC 2014


Na sončno soboto, 9.8.2014, je bil tradicionalni spominski pohod Malkovec 2014, ki ga je organizirala Krajevna organizacija ZB za vrednote NOB Tržišče.

Pohod je tradicionalna spominska slovesnost v počastitev spomina na neusmiljen čas druge svetovne vojne, ki je povzročil veliko gorja. Pohodnikom  so se pridružili tudi predstavniki Duletove čete, Gorjanske čete in Slobodanove čete.

Zaradi odhoda malkovških fantov v partizane, 22. aprila 1942, se je okupator le nekaj mesecev kasneje, 2. avgusta 1942, kruto znesel nad domačini, vas je bila požgana, ustreljenih je bilo sedem talcev, šest so jih odpeljali in jih kasneje pet ustrelili.

Pohodnike je pozdravil  predsednik krajevne organizacije Janez Lenič in podpredsednica ZB občine Sevnica Breda Sotošek Drenek, slavnostni govornik je bil domačin in član predsedstva ZZB za vrednote NOB Slovenije Milan Gorjanc.

Pot je pohodnike vodila mimo spomenika na Malkovcu  po glavni cesti nad malkovškimi vinogradi do Slančjega Vrha, kjer je bil prvi kratek postanek in predstavitev dogodkov v času NOB. Pot so nadaljevali  proti Krsinjemu Vrhu, kjer so se pohodniki odžejali pri zidanici Jožeta Prijatelja, nato skozi gozd in skrivne stezice do Laz, kjer jih je z okrepčilom pozdravil podžupan občine Sevnica Janez Kukec. Pot je vodila naprej proti Čehnarjevi dolini, kjer je bil ob spominskem obeležju, ki ga je izdelal domačin Franc - Branko Zupančič, pohodnikom predstavljen potek dogodkov z odhodom malkovških fantov v Duletovo četo 1. Dolenjskega partizanskega bataljona. Dogodke sta predstavila poveljnik Duletove čete Janez Valant in slavnostni govornik Milan Gorjanc.

V Čehnarjevi dolini, kjer je bil daljši postanek, je bil simboliziran partizanski miting. Pohodniki so se okrepčali s krompirjem in slanino ter dobro malkovško kapljico, za veselo vzdušje pa je poskrbel harmonikar iz Gorjanske čete. Skozi gozd so se pohodniki odpravili proti Prijateljevi vili in po krajši predstavitvi dogodkov v času NOB, ki sta jih predstavila Milan Gorjanc in »malkovški starosta« Ivan Pungerčar, ki je kot mlad fant doživel krutost dogodkov na Malkovcu. Program je popestrila predstavnica Gorjanske čete »partizanka Breda« z recitacijo partizanske pesmi.

 Zaključek pohoda je bil v Vinskem dvoru Deu,  kjer so se pohodniki okrepčali z malico.

Udeleženci pohoda so uživali v lepotah malkovških goric, podrobnih predstavitev dogodkov iz časa NOB in dobrotah, ki so jih pripravile pridne malkovške ženske in domačini.

                                                                                                                      Vladka Blas

 

 

Foto Stanko Markovič

 

 

 

 

Oglejte si tudi