Sevnica

JUTRI
20°C
13°C
SRE.
22°C
9°C
Oceni objavo

12. maj: svetovni dan boja proti otroškemu delu

Namen tega dneva je opozoriti na resnost problema izkoriščevalskega dela otrok ter spodbujati aktivnosti in ukrepe za njegovo preprečevanje.

Mednarodna organizacija dela je leta 2002 razglasila prvi svetovni dan boja proti otroškemu delu. Kljub napredku v zadnjih desetletjih na področju otroškega dela so v zadnjih nekaj letih konflikti, krize in pandemija zaradi covida-19 pahnili več družin v revščino in s tem na milijone otrok prisilili v otroško delo. V zadnjih štirih letih se je število otrok, ki prisilno delajo, povečalo za 8,4 milijona.

Po podatkih Organizacije združenih narodov je 160 milijonov otrok še vedno vključenih v otroško delo, kar pomeni skoraj vsak deseti otrok na svetu. Osrednji slogan letošnje obeležitve svetovnega dneva boja proti otroškemu delu je Socialna pravičnost za vse. Konec otroškemu delu!  

Milijoni otrok trpijo v najhujših oblikah otroškega dela, zasužnjeni so, prisilno zaposleni, žrtve prostitucije, preprodaje, prisiljeni so v nelegalne dejavnosti in izpostavljeni izjemno nevarnemu delu. Obup sili v skrajne ukrepe za preživetje tudi otroke, ki so žrtve vojnih konfliktov, ter otroke beguncev in migrantov. 

Ta dan smo v mladinskem centru namenili pogovoru o različnih pravicah otrok po svetu. Ogledali smo si kar nekaj posnetkov na Youtubu o otroškem delu in večina otrok se je strinjala, da šola ne nazadnje niti ni tako slaba, kot se marsikomu zdi. Seznanili smo se tudi s pogoji, ki jih mora izpolnjevati otrok za delo v Sloveniji. Gre za neprisilno, pošteno plačano delo in ni predmet omenjenega svetovnega dneva, je pa študentsko delo aktualno v počitniškem času. 

Pogovor smo sklenili z mislijo, da bi bilo nujno narediti več v smeri odprave izkoriščanja otrok, tudi v smeri boja proti otroškemu delu, kajti vsak otrok si zasluži izživeti otroštvo, hoditi v šolo, skratka biti samo in le otrok.


Mojca Švigelj, KŠTM Sevnica



Oglejte si tudi