DANES
25°C
12°C
JUTRI
24°C
16°C
Oceni objavo

Mešani pevski zbor Lisca Sevnica - koncert s prijatelji

Ponedeljkovi večeri so naši. Bolj ali manj točno pridemo na vaje, se pozdravljamo, povprašamo drug drugega o tem in onem, medtem ko naša Petra potrpežljivo čaka, da bo lahko še ona povedala svoje, nato pa nadaljevala z upevanjem, da ogrejemo telo in glasilke. Zapojemo stare »komade«, se preizkusimo v novih; včasih potrebujemo več spodbude, drugič prekipevamo od energije.  To smo mi - pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Lisca Sevnica.

Tako kot radi prepevamo na vajah, radi zapojemo tudi ljubiteljem zborovskega petja v domačem kraju in drugod po Sloveniji, z veseljem pa prepevamo tudi s prijateljskimi slovenskimi zbori, ki delujejo izven meja naše domovine.

Letos smo na Grajskem poletju gostili zbor iz Splita, na jesenskem koncertu v Kulturni dvorani Sevnica pa se nam je v petek, 6. oktobra 2023, pridružil Pevski zbor Slovenski dom Zagreb. Pevke in pevci obeh zborov prijateljujemo že od leta 2004. Izmenično gostujemo in organiziramo skupne koncerte, zato smo v teh letih postali res pravi pevski prijatelji.

Naš zbor neprekinjeno deluje že od leta 1976, zagrebški pa je s svojim delovanjem začel že davnega leta 1930. 90-letnico delovanja zbora so obeležili s svečanim koncertom leta 2022  v Glasbeni akademiji v Zagrebu. Skozi leta je zbor vodilo več različnih dirigentov, od leta 2011 pa ga vodi zborovodja Ivica Ivanović.

Tako kot mi tudi oni radi pojejo slovenske narodne, tradicionalne in umetne pesmi ter z delovanjem in nastopi ohranjajo slovensko narodno zavest, slovenski jezik in slovensko pesem.

1/8








Petkov koncert  je poslušalcem postregel z obilico lepih skladb, katere je z vezno besedo povezoval Ciril Dolinšek, gostje iz Zagreba pa so k petju pritegnili  tudi obiskovalce v dvorani. Ob spremljavi harmonike, na katero je zaigral dirigent gostov, Ivica Ivanović, smo zapeli venček slovenskih ljudskih, zaključili pa s skupno pesmijo Tam sem jaz doma. Zbora je na klavirju spremljala sevniška zborovodkinja Petra Stopar, pesem pa med drugim pravi: »Kjer je veter, tam je pesem, kjer pa vetra ni, ni pojočih ptic. Tam sem jaz doma, kjer je veter, kjer lepo pojo, tam dom je moj.«

Vir: MePZ Lisca Sevnica
Fotografije: Ljubo Motore

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi