Sevnica

JUTRI
22°C
11°C
TOR.
19°C
12°C
Oceni objavo

Lutkarji "Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica" gostovali v Švici

Sevnica, 18. decembra 2016

Na povabilo » Združenja staršev Martin Krpan« iz Švice, društva, ki skrbi za dodaten pouk slovenščine v Švici, Voralerbergu in v Lichtensteinu, smo se v začetku decembra udeležili njihove tradicionalne kulturne prireditve za otroke  – Miklavževanja.                                          

Prireditev organizira omenjeno društvo s predsednico Petro Zajc in učiteljicami slovenščine skupaj z učenci, ki so tudi nastopali v programu.
V dvorani, ki je bila slavnostno decembrsko okrašena, so pripravili razen pogostitve tudi Miklavžev sejem, katerega izkupiček pomaga pri financiranju društvenih programov in dejavnosti.  Za sejem smo organizatorjem izdelali nekaj ročnih lutk prašičkov in več lutk na palici – prašičkov sreče.
Številne slovenske družine, ki so se udeležile te lepe kulturne prireditve, sta pozdravila  veleposlanik RS v Švici g. mag. Franc Mikša in  predsednica društva » Martin Krpan« ga. Petra Zajc.
Program so pripravile učiteljice dopolnilnega pouka slovenščine v Švici, Lihtenštajnu in na Predarlskem, Marija Rogina, Jasmina Lepoša in Anja Dobrovc, katerih učenci dodatnega pouka slovenščine so zapeli in recitirali slovenske pesmi. Naša lutkovna predstava »Trije prašički« pa je dvignila praznično vzdušje in pričakovanje otrok,  ki so med snežnim metežem na oder priklicali Miklavža z daril,  se z njim pogovorili, na kar je pred slovesom sledilo še spominsko fotografiranje, da bo leto hitreje minilo, ko se bodo zopet srečali z dobrim možem.

Lepo je videti uspešno in vneto sodelovanje otrok, staršev, učiteljic in domovine Slovenije, ki podpira njihovo delovanje pri ohranjanju materinega jezika, kulture in narodne zavesti.
Švica je najbogatejša država na svetu po dohodku na prebivalca, čeprav tega vtisa ne daje na prvi pogled. Stvari in življenje delujejo brezhibno in kvalitetno, a zelo racionalno, umirjeno in brez »zahodnjaškega«  blišča.   Ogledali smo si tudi zelo lepo mesto Luzern, ki s svojim zgodovinskim  šarmom in božično atmosfero pooseblja zgodbo o Švici. Seveda so pa cene primerne njihovim dohodkom, ki kar nekajkrat presegajo naše slovenske standarde.
1/4






Na poti domov smo obiskali še praznično okrašen Salzburg  z  znamenitim Božičnim sejmom in proti večeru prispeli v Sevnico po več kot 2.500 km potovanja.

Za konec pa še šala, ki kroži med našimi rojaki:  V ugledno švicarsko banko vstopi slovenski tajkun manjšega kalibra, ki želi odpreti račun. »Koliko denarja pa boste položili pri nas, gospod ?«,  ga vpraša uslužbenka.  On rahlo zardi in preplašeno pogleda okoli sebe in ji zašepeta: »Tri milijone evrov !«  Ona ga pomilovalno pogleda in mu sočustvujoče reče: »Gospod, lahko govorite na glas, kajti pri nas v Švici revščina ni sramota!«.
 
GLG Sevnica

Oglejte si tudi