DANES
26°C
12°C
JUTRI
25°C
13°C
Oceni objavo

Šesti častni občan je Jože Brcar, priznanje dr. Jožetu Uhanu, listina OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert

Na praznični 2. junij so bila na 16. slavnostni seji občinskega sveta podeljena letošnja občinska priznanja. Šesti častni občan je Jože Brcar, priznanje je prejel dr. Jože Uhan, listino pa OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert.

Občina Šentrupert je za datum praznika izbrala 2. junij v spomin na dan, ko je bila leta 1497 dokončana edinstvena gotska lepotica, cerkev sv. Ruperta. Župan Tomaž Ramovš je na slavnostni seji med drugim poudaril: »Leto je za občino finančno zelo težko, saj moramo večji del denarja nameniti poplačilu neodložljivih obveznosti iz preteklosti, a vseeno že pripravljamo projekte, predvsem na področju vodooskrbe in cest, ki so pomembni za lokalno skupnost in jih bomo izvedli v prihodnjih letih,« in se dotaknil tudi nagrajence: »Njihov skupni imenovalec je razdajanje za skupnost in prostovoljstvo. Njihove življenjske zgodbe so nam lahko predvsem zgled in navdih, da bomo tudi mi lažje stopili iz cone udobja in navidezne prezasedenosti, da bomo razvijali talente in z veseljem in odgovornostjo sprejemali izzive in naloge, s katerimi bomo gradili in plemenitili našo skupnost.« (- pripeti dve tonski izjavi T. Ramovša)

Šesti častni občan je danes 87-letni Jože Brcar, in sicer je naziv prejel za 65-letno delo na gospodarskem, turističnem in kulturnem področju, še posebej za izboljšanje cestne infrastrukture in vodooskrbe v nekdanji krajevni skupnosti, za skrb za graščino na Veseli Gori in za spodbujanje in podpiranje društvenega življenja, tako na gasilskem in humanitarnem kot tudi turističnem in kulturnem področju. S somišljeniki je izboljševal kakovost življenja v lokalni skupnosti, s tem pa povečeval prepoznavnost Šentruperta: »Pravzaprav je zame to eno veliko priznanje, da so spoznali, da od mladosti lahko začneš in pomagaš družbi. Brez vsakega pomisleka sem delal, kar je bilo treba pomagati.« (- pripeta tonska izjava J. Brcarja)

 

Dr. Jože Uhan je prejel priznanje Občine Šentrupert za znanstvenoraziskovalne dosežke na področju podzemnih voda ter za dolgoletno predstavljanje dediščine Mirnske doline in še posebej Šentruperta v občinskem glasilu.: »Sem izredno hvaležen za to pozornost, za to priznanje. Poskušamo skupaj ohranit čim več bogate šentruperske dediščine, ki izginja izpred oči iz dneva v dan, izginja iz spomina, izginja iz zavesti.«  (- pripeta tonska izjava J. Uhana)

Župan pa je letos podelil listino Osnovni šoli dr. Pavla Lunačka Šentrupert ob 40-obletnici poimenovanja šole po velikem rojaku visoke srčne kulture, katerega vrednote vsa leta neguje tudi šola. Ravnatelj Jože Tratar je ob tem povedal: »To priznanje si štejemo v čast. To ni priznanje samo za sedanje delo, sedanje generacije, ampak za delovanje vseh 40 let, odkar se šola imenuje po dr. Pavlu Lunačku. Je pa res, da smo se letos še posebej trudili, da izpostavimo ta jubilej, tako da smo se veliko ukvarjali na šoli s spominom na dr. Pavla Lunačka, in skušali vpeljati te vrednote, ki jih je predstavljal, v naš vsakdanjik.«  (- pripeta tonska izjava J. Tratarja)

Letošnja osrednja slovesnost ob občinskem prazniku je bila sicer posvečena ravno dr. Pavlu Lunačku, zato je bil osrednji govornik mag. Peter Požun, poslovni direktor Ginekološke klinike UKC Ljubljana, ki je predstavil predvsem Lunačkovo poklicno pot in poudaril njegove zasluge, da sta porodničarstvo in ginekologija v Sloveniji danes na tako visokem nivoju, ob tem pa se je dotaknil tudi njegove povezanosti z rodnim krajem: »V teh spominih, ki so ostali, dostikrat omenja to pokrajino, iz katere je izšel. Morda je ta pokrajina tudi vplivala nanj, da je bil na nek način umirjen, razmišljujoč, odprt človek, tudi velik človekoljub, odprt za nove zadeve, izjemno komunikativna osebnost.«
(- pripeta tonska izjava P. Požuna)

Posebno čestitko je pobudniku ustanovitve in nekdanjemu sopevcu, novemu častnemu občanu, posvetil Mešani pevski zbor Društva upokojencev Šentrupert z zborovodkinjo Duško Lah Peček, z izbranimi glasbenimi melodijami pa so prireditev ob 16. prazniku Občine Šentrupert, ki jo je povezovala Petra Krnc Laznik, dopolnili učenci Glasbene šole Trebnje, ki sta jih na nastop pripravila Sara Zajc in Igor Hribar.


vir: občinska spletna stran


Oglejte si tudi