Šentrupert

DANES
17°C
11°C
JUTRI
22°C
10°C
Oceni objavo

Festival MARMELADA 2014 privabil več kot dva tisoč obiskovalcev

V soboto, 4. oktobra 2014, se je v Deželi kozolcev v Šentrupertu na Dolenjskem odvijal 2. mednarodni festival MARMELADA 2014, ki je privabil več kot dva tisoč obiskovalcev.
To je edina tovrstna prireditev v Sloveniji takega obsega in pomena. Pomemben je predvsem seveda, ker opozarja in izpostavlja eno prehransko sestavino, drugič zaradi tega, ker ima pomembno izobraževalno noto. To izobraževalno noto lahko razdelimo na dve skupini. Prva skupina pomeni izobraževanje vseh tistih, ki marmelade in džeme izdelujejo, drugič pa ima izobraževalno noto tudi za vse obiskovalce, ki se spoznajo s tem živilom in z možnostmi, ki jih nudi za prehranjevanje in tudi za izdelovanje,“ pravi priznani etnolog dr. Janez Bogataj.

 

Festivalsko dogajanje je prepletlo in povezalo z marmelado kreativno kulinariko, glasbo, petje in ples, strokovna predavanja, kolesarjenje, degustacije, razstave, otroško ustvarjanje in likovno umetnost.

 

Največja gneča je bila pod Ziherletovim toplarjem, kjer so obiskovalci lahko poskusili vseh 105 marmelad z letošnjega ocenjevanja, pod Gabrijelovim kozolcem pri palačinkah in šmornu za dober namen ter pod Hribskim toplarjem, kjer je imela glavno besedo kreativna kulinarika treh dolenjskih chefov. Obiskovalce pa so navdušili tudi nastopajoči na glavnem odru pred Jurgličevim toplarjem. Prepričana sem, da je vsak našel nekaj zase in domov odnesel prijetno doživetje, ki ga bo prihodnje leto zagotovo želel ponoviti,“ pravi programska vodja 2. mednarodnega festivala MARMELADA 2014 Alja Rabzelj.

 

V soboto so v okviru festivala rokodelci in ponudniki kulinaričnih izdelkov prejeli certifikat Dobrote Dolenjske, podelili pa so tudi priznanja za marmelade, ki so jih izdelovalci letos poslali na ocenjevanje – 23 bronastih, 29 srebrnih in 41 zlatih priznanj. Popolnih je bilo deset marmelad šestih pridelovalcev, in sicer breskov sadni namaz in ekstra domača breskova marmelada Posestva Berce, bučna marmelada Jožice Vengust, višnjev džem in hruškov (viljamov) džem Marije Kiraly, hruškova marmelada Gostilne Meglič, figov džem Kmetije "Martisa" in bezgov žele z jabolčnim sokom, marmelada karibske sanje in marmelada iz rdeče čebule Marmeladen-Hausa iz Nemčije.

1/10

dr. Janez Bogataj, strokovno predavanje Marmelada nekoč in danes

Barve marmelade najmlajših

Neca Falk

Na pokušino je bilo 105 raznovrstnih marmelad

Pod Hribskim toplarjem je dišalo po vrhunskih kulinaričnih kreacijah

Odlična Mi2 sta izvedla vrhunsko glasbeno predstavo

V okviru ex-tempora so nastala marmeladna likovna dela

Zbrana množica med nastopom Nece Falk in Mačje godbe

Prejemniki zlatih priznanj, med njimi tudi izdelovalci popolnih marmelad

Sladek dan je zaključil edinstven Slovenski oktet

 

Dodatne informacije:

 

Zavod za trajnostni razvoj Temeniške in Mirnske doline// Društvo za razvoj in oživitev Trebnjega

Alja RABZELJ

Telefon: 031 838 825, e-pošta: alja.rabzelj@dobrote-dolenjske.si

Oglejte si tudi