Šentilj

JUTRI
22°C
9°C
ČET.
21°C
12°C
Oceni objavo

Festival stare trte

Poklon Stari trti, najstarejši trti na svetu

Festival Stare trte je vinski, kulinarični in kulturni poklon najstarejši trti na svetu, ki raste na mariborskem Lentu. Trti, ki nas – Mariborčane, Štajerce in Slovence – navdaja s ponosom, našim obiskovalcem pa razgrne tančico skrivnosti o izjemno bogati vinogradniški tradiciji ter uspešnih zgodbah štajerskih vinarjev.

Vse od Svečane trgatve Stare trte v začetku oktobra do Martinovanja v Mariboru, največjega enodnevnega martinovanja pri nas, v štajerski prestolnici slavimo simbol slovenske žlahtne kapljice in trdoživosti ter prirejamo številne dogodke, na katerih (se) spoznavamo, pokušamo, družimo, veselimo in nazdravljamo. Lepo vabljeni v našo sredino tudi vi!

Vrhunski vinski festival

Na Festivalu Stare trte boste imeli priložnost spoznati najboljše štajerske in slovenske vinarje. Vabljeni v hram slovenske vinogradniške tradicije in kulture, Hišo Stare trte, na tematske vinsko-kulinarične večere ali na festivalske stojnice, kjer boste lahko ob zabavnem programu pokušali odlično žlahtno kapljico lokalnih pridelovalcev. V sklopu festivala se odvijajo tudi znameniti VinDel, mednarodni salon vina, delikates in kulinarike, Pubec, salon štajerskih mladih vin, festival pa zaključuje največje martinovanje v Sloveniji na prostem

Kulinarični užitki

Festival Stare trte je  popolno doživetje tako za ljubitelje pristnih, tradicionalnih dobrot kot tudi za ta prave gurmane. Lokalni kuharski mojstri ponujajo svoje izpeljanke degustacij Stare trte - nekaj, kar lahko doživite le v Mariboru le v času Festivala Stare trte. Za vrvež na mestnih ulicah in trgih pa skrbijo kulinarična tržnica, sirarji in čebelarji, praznika sira in ekoloških kmetij, kuhanje v kotličih in druga kulinarična ponudba festivalskih stojnic.

Negujemo tradicijo

Poleg vinsko in kulinarično obarvanih prireditev ponuja Festival Stare trte tudi takšne, ki skrbijo za ohranitev bogate tradicije in kulture. Tako je eden največjih festivalskih in mestnih praznikov svečana trgatev najstarejše trte na svetu, svojo dediščino predstavijo mariborski splavarji, medtem ko vas lokalni vodniki peljejo na tematske vodene oglede mestnega jedra. Martinovanje v Mariboru ni le največja Martinova zabava v Sloveniji, ampak priložnost, ko se vinske kraljice in vitezi, brači, kmečke žene, splavarji in folkloristi zberejo na enem mestu in se zahvalijo naravi za jesenske pridelke in ko sv. Martin mošt spremeni v vino.  



Več o samem festivalu najete tukaj.



Oglejte si tudi