DANES
22°C
14°C
JUTRI
24°C
11°C
Oceni objavo

Šempetrcu Petru Podgorniku nagrada za življenjsko delo v alpinizmu

V četrtek, 28. januarja 2016, je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani Planinska zveza Slovenije ter njene Komisija za alpinizem, Komisija za športno plezanje in Komisija za gorske športe pripravila slovesnost, kjer je slovesno podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu. Peter Podgornik doma iz Šempetra pri Gorici je ob tej priložnosti prejel nagrado za življenjsko delo v alpinizmu.

Alpinizem kot edina športna panoga v Sloveniji nima tekmovalnega sistema in ta izjema je zaradi tradicije, vsebine in posebnosti alpinizma prepoznana tudi v sistemu slovenskega športa. Ne glede na to, da alpinizem ne pozna tekmovalnega sistema, je v njem zelo dodelan sistem vrednotenja doseženih uspehov, ki je tudi mednarodno primerljiv. Slovenski alpinizem je že desetletja v svetovnem alpinističnem vrhu in tudi mlajše generacije slovenskih alpinistov dokazujejo, da uspešno nadaljujejo tradicijo svojih starejših kolegov. Zato ob koncu leta Komisija za alpinizem pri Planinski zvezi Slovenije pripravi izbor najuspešnejših alpinistk in alpinistov in podeli priznanja tistim, ki so s svojimi dosežki najvidneje zaznamovali preteklo leto.

Kdo je Peter Podgornik?


Peter Podgornik, inštruktor mladih alpinistov po vsej nekdanji Jugoslaviji, gorski reševalec, jadralni padalec, predavatelj, spletni urednik … se je rodil leta 1958 v Vrtovinu v Vipavski dolini. V gore zahaja od leta 1975, ko je skupaj z bratoma Pavletom in Rudijem prehodil lep del Slovenske planinske transverzale. Že isto leto sta z bratom dvojčkom Pavletom začela plezati v stenah na južnem robu Trnovske planote. Leta 1976 je v Novi Gorici opravil začetni alpinistični tečaj pri alpinistični sekciji PD Nova Gorica in republiški začetni alpinistični tečaj v Vratih. Sledili so plezalni vzponi v domačih gorah v letnih in zimskih razmerah. V svoji karieri je preplezal vsaj 1700 smeri, od tega skoraj 200 prvenstvenih, ki jih pleza še danes. Peter je živel in še vedno živi za plezanje. Na njegovi poti ga spremlja žena Slavica, s katero sta obdelala številne skalne smeri v Alpah, Severni Ameriki, Dalmaciji in še kje.

Več o njem si lahko preberete na strani PZS >>>


(Foto: Olga Kolenc)

Oglejte si tudi