Oceni objavo

»VRTEJBNSKA POTICA«

Velikonočni prazniki so tik pred vrati. Da bodo le-ti še slajši kot običajno, nam je predsednica Društva žena Vrtojba, gospa Stanka Ferfolja, zaupala recept za tradicionalno "Vrtejbensko potico", ki ga najdete tudi v tokratnem Glasilu. Veseli bomo vaših odzivov, v kolikor boste recept preizkusili tudi sami.

Testo:

70 dag moke

60 gr kvasa

2 dl mleka

15 dag sladkorja

15 dag masla

6  rumenjakov

1 vanilin sladkor

Sol

Rum

Limonina lupinica

 

Nadev:

60 dag mletih orehov

5 dag medu

20 dag sladkorja

10 dag masla

1 dl sladke smetane

1 vanilin sladkor

Rum

Limonina lupinica

6 beljakov

 

Priprava testa:

Iz 0,5 dl mleka, kvasa, žlice moke in žlice sladkorja pripravimo kvasec. Pustimo ga na toplem, da vzhaja.

V večjo posodo presejemo moko in vanjo naredimo jamico v katero vlijemo kvasec, dodamo, rumenjake, sladkor, limonino lupinico , rum, sol in stopljeno maslo. Med mešanjem dodajamo toplo mleko, ter zamesimo gladko testo, toliko časa da odstopi od posode. Testo pustimo na toplem, da vzhaja. Med tem časom pripravimo nadev.

 

Priprava nadeva:

V ponvi raztopimo maslo, dodamo med, sladkor, vanilin sladkor, limonino lupinico, mlete orehe, rum, sladko smetano in stepene beljake, da postane masa bolj rahla. Testo na tanko razvaljamo in namažemo z nadevom. Tesno zavijemo, položimo v pekač za peko in z vilicami prebodemo povrhnjico. Pustimo na toplem, da vzhaja. Ko se masa podvoji jo premažemo z mešanico jajca in mleka in damo v peč. Pečemo 50 minut pri 190 ˚C.

Iz uredništva Glasila vam želimo lepe praznike in bogato obloženo praznično mizo!


Oglejte si tudi