DANES
26°C
12°C
JUTRI
28°C
12°C
Oceni objavo

Županov nagovor ob občinskem prazniku

V petek, 17. julija, je v dvorani Mladinskega centra Vrtojba potekala slavnostna seja Občinskega sveta Občine Šempeter-Vrtojba, kjer so bile podeljene nagrade letošnjim občinskim nagrajencem. Ob tej priložnosti je zbrane nagovoril župan Občine Šempeter-Vrtojba. Njegov nagovor objavljamo v celoti:

 

Spoštovane članice in člani občinskega sveta, občinski nagrajenci, cenjeni gostje in vsi ostali zbrani, ki danes praznujete z nami! Vsi skupaj lepo pozdravljeni na slavnostni seji Občinskega sveta Občine Šempeter-Vrtojba, ki jo vsako leto skličemo ob občinskem prazniku.

 

Letošnja slavnostna seja ob občinskem prazniku, ki ga praznujemo 22. julija, je prva v tem mandatu občinskega sveta in župana, zato se bom osredotočil na dogajanje v občini v letošnjem letu in opisal cilje, torej kaj se mi zdi potrebno in realno, da v letošnjem in treh prihodnjih letih še uresničimo.

 

Mandatno obdobje 2014–2018 je kljub temu, da smo se že precej navadili na spremenjene gospodarske razmere, še vedno precej negotovo. Če smo se v preteklem mandatu soočili z drastičnim upadom gradenj, kar je posledično za občino pomenilo izpad prihodkov iz naslova komunalnega prispevka, pa se sedaj že soočamo s pritiskom države, da zmanjša sredstva namenjena občinam iz tako imenovane glavarine. Prav tako so bile izražene želje pa tudi konkretne zahteve gospodarstva, da se zmanjšajo obremenitve iz naslova nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki so jih na nas naslovili tudi taki, ki so doslej plačevanje svojih obveznosti zmogli.

 

Rad bi spomnil, da je občina višino nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča za vse  zmanjšala v letu 2011, posebej in znatno pa za igralniške dejavnosti v letu 2014. Enako smo v letu 2014 tudi nekoliko znižali komunalni prispevek. Kljub zmanjšanim prihodkom, pa z racionalno rabo sredstev, ohranjamo zelo visok nivo javne infrastrukture, storitev ter drugih javnih dobrin, ki jih občina zagotavlja. Tudi v letošnjem letu nismo zmanjševali sredstev na področju družbenih dejavnostih, kot so sociala, skrb za starejše, mladino, kulturne, športne in druge dejavnosti pri katerih se navadno začenja najprej varčevati. Ne preseneča torej, da se Občina Šempeter-Vrtojba po različnih kriterijih razvitosti, razvojnega potenciala in kakovosti življenja redno uvršča v sam vrh slovenskih občin, na kar smo lahko zelo ponosni. Verjamem, da se to ne bo spremenilo niti v prihodnjih letih.

 

V zadnjem času zaznavamo nekaj več gospodarske iniciative, saj se oglašajo investitorji, ki imajo realne cilje in želijo kupiti nepremične na degradiranih območjih, med katerimi so tudi taka, ki so pozidana z neizkoriščenimi ali celo dotrajanimi industrijskimi objekti. Želimo si, da bi se zmeren, za okolje sprejemljiv gospodarski razvoj, najprej nadaljeval prav tam. Kasneje bi lahko prišla na vrsto tudi nepozidana stavbna zemljišča. Dobrodošli so prav vsi, pa čeprav bodo ustvarili le nekaj novih delovnih mest. Vsako šteje.

 

Znano je, da je naša občina relativno uspešna pri pridobivanju sredstev iz evropskih skladov, sredstev švicarskega prispevka in podobnih. To prakso nameravamo nadaljevati tudi v prihodnje. Nova finančna perspektiva 2014–2020 prinaša sicer veliko novosti na tem področju, saj ni predvideno, da bi se v tolikšni meri kot do sedaj spodbujalo gradnjo javne infrastrukture. Skušali se bomo prilagoditi in pripraviti take projekte, ki bodo za občino seveda koristni in zanimivi, hkrati pa bodo zadostili novim pogojem. Dobro kaže tudi Evropskemu združenju za teritorialno sodelovanje EZTS GO, saj se skupnemu prostoru, ki ga naša občina oblikuje s sosednjima občinama Gorica in Nova Gorica, preko tega združenja obetajo znatna sredstva iz programa čezmejnega sodelovanja Slovenija - Italija.

 

Pomembno področje, za katero je pristojna občina, so tudi občinske gospodarske javne službe. Z dokončanjem čistilne naprave bomo v občini zagotovili vse pogoje za izvajanje obvezne gospodarske javne službe odvajanja in čiščenja komunalnih in padavinskih odpadnih voda. Že v letošnjem letu nameravamo skupaj z ostalimi občinami ožje Goriške razpisati koncesijo za izvajanje javnih služb ravnanja z odpadki, kot nam to nalaga zakonodaja. Izvajanje služb ravnanja z odpadki po doslej zbranih podatkih in narejenih analizah ne bo dražje, kot je sedaj. Z Mestno občino Nova Gorica nameravamo še letos razpisati tudi koncesijo za izvajanje izbirne gospodarske javne službe javnega mestnega avtobusnega prometa. Z novo koncesijo želimo izboljšati kvaliteto storite v smislu večje dostopnosti in frekvence avtobusih povezav. Seveda bomo pri tem pazili tudi na stroške, saj bi radi ohranili za občane brezplačen mestni promet.

 

Če sedaj preidem na konkretnejše načrte, moram seveda najprej navesti, da bomo letos dokončali čistilno napravo in obnovili potrebni kanalizacijski sistem. V projektu sodelujemo še z Mestno občino Nova Gorica in Občino Miren-Kostanjevica. Glede na to, da  je bilo o samem projektu je bilo že veliko povedanega, ga ni potreba posebej opisovati. Naj povem le, da so se načrtovani roki izvedbe kanalizacijskega sistem nekoliko podaljšali, nekaj zaradi zahtevnosti del, nekaj zaradi nepredvidljivih okoliščin, nekaj pa tudi zaradi pritožbe na gradbeno dovoljenje. Verjamem, da smo vse probleme dovolj hitro rešili in da se bodo sedaj dela v predvidenih rokih zaključila. Vrtojba bo po Ulici 9. septembra zelo kmalu v celoti prevozna, za tem bomo dokončali še dela na Gramozni poti. Nadaljujemo tudi dela v Feiglovi ulici in Na Pristavi v Šempetru. Komunalna infrastruktura na čistilni napravi je praktično dokončana, dela na sami čistilni napravi pa bodo, kot zagotavlja izvajalec, dokončana v predvidenem roku. Po celotni Vrtojbi bo poleg tega prenovljena javna razsvetljava, kabelska operaterja KA-TE in T-2 pa zagotavljata, da bo tu v kratkem možen priklop na njuni omrežji preko optičnih vlaken, kar je pogoj za zagotavljanje izredno visoke kvalitete storitev.

 

Mogoče ste že opazili tudi novo gradbišče na prostoru med železnico in Vrtojbico blizu šempetrske bolnice. V tem mesecu smo namreč začeli z deli na športnem parku v Šempetru. Naložbo smo razdelili na več faz, saj je nemogoče naenkrat zagotoviti vsa potrebna sredstva. Zagotovljeno imamo vso potrebno osnovno dokumentacijo, tako da ne bo problemov z gradnjo objektov tudi v naslednjih fazah. Letos bomo zgradili stezo za vadbo gorskih kolesarjev in igrišče za mali nogomet z umetno travo. V naslednjih letih pa predvidevamo gradnjo večnamenskega objekta, igrišč za odbojko na mivki, malega skate-parka in postavitev orodij za vadbo na prostem ter ureditev otroških igrišč in sprehajalnih poti.

 

Dela izvajamo tudi na telovadnici ob šoli v Vrtojbi. Do začetka pouka v jeseni bomo v celoti prenovili in izolirali streho, izolirali fasado in zamenjali stavbno pohištvo z ustreznim. Z varčnejšo bo zamenjana tudi notranja razsvetljava v telovadnici. Istočasno bomo dodatno uredili še odvodnjavanje, saj so nam zaledne vode redno povzročale težave.

 

Varčevanje z energijo in uporaba obnovljivih virov bo ena od prednostnih nalog občine tudi v bodoče. Tako v tem mandatu načrtujemo energetsko sanacijo telovadnice in osnovne šole ter zdravstvenega doma v Šempetru. Kot najbolj učinkovita se je izkazala zamenjava svetilk javne razsvetljave. Samo z zamenjavo 350 svetilk v lanskem letu, bo občina letno prihranila okoli 35.000 EUR za električno energijo. Preostalih 500 svetilk potrebnih zamenjave bomo zamenjali v letu 2016.

 

Ena od trajnih prednostnih nalog občine mora biti tudi skrb za urejeno okolje. Brez urejenih krajev ni razvoja turizma. Gostje se namreč, tako kot domačini, dobro počutijo le v urejenih naseljih in okolici. Konkretna investicija, ki jo namerava občina za podporo razvoju turizma v tem mandatu izvesti, je izgradnja potrebne infrastrukture za Rekreacijski center Vrtojba. V tem centru bi radi uredili postajališče za avtodome, manjši avtokamp, morda tudi stalne enostavne prenočitvene zmogljivosti. Seveda bo potrebno urediti tudi veliko ostalega, kot so športne površine in površine namenjene rekreaciji in zabavi. V letošnjem letu smo že kupili 10.000 m2 potrebnih zemljišč. Območje je s prostorskim planom ustrezno urejeno, tako da ne pričakujemo velikih zapletov pri gradnji. Kot vedno, pa je veliko odvisno od finančnih sredstev, ki nam bodo na voljo.


 

Ponovno smo začeli postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja za širitev šempetrskega pokopališča. Upam, da imamo tokrat vse urejeno tako, da bo gradbeno dovoljenje mogoče izdati in da bomo lahko še v letošnjem letu pričeli z deli.

 

Občina bo še naprej postopoma urejala ulice, glavne prometnice in javne površine. Tako smo letos skupaj z Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo uredili začasno krožišče pri Letriki. Podobno ga nameravamo urediti tudi pri ABK, vendar so zaradi naklonov potrebni posegi večji in občutno dražji, državna sredstva namenjena vzdrževanju državnih cest pa so zelo omejena. Še naprej nameravamo graditi javna parkirišča v ulicah, kjer imamo na razpolago ustrezna zemljišča. Prav tako bomo zgradili kolesarsko in pešpot iz Šempetra do Bazare ter urediti še nekaj potrebnih kolesarskih poti.

 

Ena izmed prednostnih naložb bo v tem mandatu tudi prenova kinodvorane v Šempetru. Imamo že precej izdelane projektne dokumentacije, vendar pa bodo potrebna znatna sredstva, saj bi morali za celovito prenovo in posodobitev obstoječe dvorane odkupiti tudi del sosednje stavbe. Prenovo kinodvorane s katero bi le-ta postala moderna kulturna dvorana tako načrtujemo za drugo polovico mandata, če se ne bo celo še za kakšno leto zamaknila. Dvorano namreč želimo dograditi še z drugimi prostori v katerih bi med drugim lahko organizirali razstave, svoj prostor pa bi dobila tudi krajevna knjižnica.

 

Sicer imamo razstavne prostore tudi v Coroninijevem dvorcu, kjer domuje stalna zbirka o šempetrski veji družine Coronini - Cronberg. Že nekaj časa delamo na tem, da bi pretežno dokumentarno razstavo obogatili z dodatnimi eksponati. Pokojni grof Janez je namreč želel, da bi se naša zbirka dopolnila s predmeti in slikami, ki so v lasti družine. Upam, da bomo kmalu prišli do dogovora in bomo prostore v dvorcu dodatno opremili z zanimivimi eksponati iz zgodovine družine, ki je pomembno zaznamovala ne samo Šempeter pač pa tudi širši goriški prostor.

 

Spoštovani!

 

Naša skupna odgovornost je, da bo prihodnost Občine Šempeter-Vrtojba svetla in optimistična, da bo občina odprta do sosedov in v svet. Zato bomo še naprej gojili prijateljske vezi in dobro sodelovanje s sosednjimi in pobratenimi občinami tako doma kot v sosednji Italiji in Avstriji ter seveda tudi v širšem srednje evropskem prostoru.

 

Vizijo, ki smo si jo postavili, da občina postane prepoznavna kot inštitucija, ki je prijazna do svojih občanov, ki se trudi skrbeti za prav vsakega od nas, seveda skladno s predpisi, možnostmi in sredstvi, ki jih ima na razpolago, bomo gojili še naprej. Naloga celotnega vodstva občine namreč je, da po svojih najboljših močeh ustvarja pogoje za uspešno delo in kvalitetno življenje občanov ter za uspešen razvoj in napredek do občanov prijazne občine. To pa vsekakor ni možno brez sodelovanja občinskega sveta z delovnimi telesi, nadzornega odbora ter učinkovitosti in strokovnosti občinske uprave. Omeniti je treba tudi trud vseh drugih, ki s svojim delom na različnih področjih ravno tako prispevajo k razvoju občine. Dragi ožji in širši sodelavci, hvala vam za vaše sodelovanje in prispevek. Ob enem pa k nadaljnjemu sodelovanju vabim tudi vse ostale, ki ste tako ali drugače povezani z občino. Tudi v tem mandatu ne mislim nikogar deliti na naše in vaše ali kako drugače. Dobrodošlo je sodelovanje prav vsakega občana, da bomo lahko ob vsakič znava s ponosom predstavili izvedene projekte in uresničene cilje.

 

Naj se za konec še zahvalim in iskreno čestitam letošnjim občinskim nagrajencem, zaradi katerih smo danes pravzaprav tudi tukaj zbrani. S svojimi prizadevanji in delom ste pripomogli k temu, da je naša občina uspešna, prepoznavna in da se ljudje v njej dobro počutimo. Priznanja naj vam bodo spodbuda za nadaljnje delo. Vsem skupaj pa želim še lep preostanek večera in čestitam ob našem skupnem prazniku.

Oglejte si tudi