JUTRI
21°C
13°C
TOR.
21°C
14°C
Oceni objavo

Čezmejni glasbeni odmevi tudi v Coroninijevem dvorcu

V četrtek, 21. avgusta, je Coroninijev dvorec ponovno gostil koncertno karavano projekta ECHOS – Čezmejni odmevi, ki je kulturno dogajanje v Šempetru obogatila že v lanskem letu. Projekt, ki ga pripravlja Kulturni dom Nova Gorica skupaj s partnerjema društvom Progetto Musica in Kosovelovim domom Sežana, je namenjen spodbujanju čezmejnega kulturnega sodelovanja preko skupnega razvijanja in izmenjave glasbenih produkcij ter vrednotenju soudeleženega območja. Tokratni glasbeni večer sta oblikovala mlada nadarjena glasbenika: pianist Gregor Dešman, ki se po uspešno zaključenem študiju na Akademiji za glasbo v Ljubljani izobražuje na specialističnem podiplomskem študiju na zagrebški glasbeni akademiji pri prof. Rubenu Dalibaltyanu in se lahko pohvali s Prešernovo nagrado Akademije za glasbo ter številnimi drugimi mednarodnimi nagradami in priznanji, in klarinetist Leonardo Franz, ki je z odliko zaključil študij klarineta na klasičnem liceju in Konservatoriju v Vidmu, kjer obiskuje dveletni program umetniške interpretacije, vpisan pa je tudi na Medicinsko fakulteto v Vidmu. Udeležil se je vrste mojstrskih tečajev, seminarjev in usposabljanj ter pogosto nastopal na koncertih kot solist ali z orkestrom. Sodeloval je tudi z Malim festivalom Furlanije Julijske krajine. Glasbenika, ki sta bila, kot drugi sodelujoči na festivalu, izbrana preko razpisane avdicije, in sta svoje znanje kasneje kalila na pomladanskem glasbenem taboru, kjer sta skupaj z mentorji sooblikovala festivalski program, sta s svojim muziciranjem navdušila poslušalce, ki so dvorano šempetrskega dvorca napolnili do zadnjega kotička.
1/4

Katarina Brešan (Goriški muzej) je številne popeljala v zgodovino in jim predstavila šempetrsko plemiško rodbino Coronini.

Zbrano občinstvo je poleg direktorice Kulturnega doma Nova Gorica, Pavle Jarc, pozdravil župan Milan Turk.

Občinstvo iz obeh strani meje je do zadnjega kotička napolnilo dvorano šempetrskega dvorca.

Oba glabenika sta bila deležna bučnega aplavza.

 

Uro pred koncertom, kjer smo lahko slišali dela F. Liszta, V. Ukmarja, R. Schumanna, L. Beria, P. Hindemitha in F. Poulenca, je bil voden ogled po razstavi o rodbini Coronini, po koncertu pa so članice društev žena in deklet iz Šempetra in Vrtojbenavdušile s svojimi dobrotami v kulinaričnem družabnem kotičku.

 

Projekt ECHOS – Čezmejni odmevi je financiran v okviru Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija – Italija 2007-2013.

 

Lepo vabljeni!

Oglejte si tudi