JUTRI
19°C
14°C
PET.
22°C
13°C
Oceni objavo

Zaključil se je Festival podjetništva

Primorski tehnološki park je od 22. do 26. septembra 2014 organiziral Festival podjetništva, znotraj katerega je izvedel različne dogodke z namenom spodbujanja znanja, inovativnosti, kreativnosti in podjetništva za razvoj goriške regije. Nekaj dogodkov je potekalo tudi v naši občini.

 

Kot prvo omenimo razstavo 'Start-up podjetništvo', ki je bila v tem času na ogled v avli Coroninijevega dvorca. Skozi fotografije so bili predstavljeni delovanje in poslanstvo Primorskega tehnološkega parka ter raznovrstni programi kot so: Startup vikend Nova Gorica, POPRI, Business Meetups Nova Gorica, Start:up Geek House, Startup Garaža, Go:global, konferenca PODIM, Roadshow, tekmovanje Start:up leta, Startup inkubator itd. Njen namen je bil obiskovalcem na slikovit način približati dogajanje, ki ga izvaja oziroma ponuja tehnološki park.

 

V tednu Festivala podjetništva je ekipa Parka svoje znanje in nasvete glede podjetništva delila tudi mimoidočim na trgih v številnih krajih, med drugim tudi na Trgu Ivana Roba v Šempetru pri Gorici. Dogodek je bil poimenovan 'Od načrta A do načrta, ki deluje; kako pretvoriti idejo v uspešen posel'. Namen je bilo tako mladim kot drugim na enostaven način predstaviti, kako njihove morebitne podjetniške ideje razvitim v – zakaj ne – podjetje gazele, ki bi se na dolgi rok razvile v uspešna visoko tehnološko razvita podjetja z možnostjo večjega števila odprtih delovnih mest za domače prebivalstvo. Med perspektivno mladino (in druge) goriške regije je potrebno razširiti podjetniške vrednote in podjetniški način razmišljanja, naučiti jih kako se mrežiti med seboj oziroma se povezovati v time na podlagi znanega reka ''več glav več ve'', jim pokazati kakšne so možnosti na področju razvijanja podjetniških idej ter jim predstaviti metode, programe in dogodke, ki jih v pomoč vsemu temu nudi Primorski tehnološki park.

 

Teden se je zaključil s predstavitvijo novega koncepta projekta POPRI – Podjetje za prihodnost, ki ga tehnološki park izvaja že 10. leto zapored in kjer redno sodelujejo tudi učenci naše osnovne šole. Predstavitev je potekala v nakupovalnem središču Qlandia v Novi Gorici. Projekt POPRI je tehnološki park razdelil na dvoje segmentov: 'tekmovanje' in 'znanje'. Projekt se je razvil z namenom spodbujanja ustvarjalnosti, inovativnosti, znanosti in tehnologij ter razvoja podjetij med mladimi na območju goriške razvoje regije. Tekmovanje je zasnovano na izboru najboljše podjetniške ideje, ki temelji na razvoju ideje do izdelka oziroma storitve ter izdelavi in predstavitvi poslovnega modela. Letos se je projekt POPRI pilotno razširil na segment znanje. Cilj slednjega je širiti poznavanje sodobnih podjetniških metodologij vitkega in agilnega podjetništva preko podjetniško usmerjenih interesnih dejavnosti za osnovnošolce – 'Podjetniški eksperiment za osnovnošolce', predavanj v okviru rednih izobraževanj na Srednji ekonomski in trgovski šoli v Novi Gorici, izbirnih podjetniških vsebin za srednješolce (Gimnazija Nova Gorica), izobraževalnih programov Šolskega centra Nova Gorica – Višja strokovna šola (Univerza v Novi Gorici) ter izobraževalnih programov Fakultete za elektrotehniko, smer Visokošolski študijski program multimedijske komunikacije (Univerza v Ljubljani), 30-urnih delavnic za razvoj podjetniške ideje v uspešen poslovni model za odrasle, delavnic in podjetniških srečanj, ki jih organizira Primorski tehnološki park (Roadshow Nova Gorica, Startup vikend Nova Gorica, Startup šola Nova Gorica, Business Meetups Nova Gorica), PODIM konference, Start:up Geek House pospeševalnika in Go:global pospeševalnika ter delavnic in izobraževanj v organizacijah drugih srednjih šol, fakultet, višjih in visokih strokovnih šol ter drugih zunanjih institucij. Strokovna literatura, ki predstavlja osrednji vir najsodobnejših podjetniških metodologij je v slovenščino prevedena knjiga 'Delaj vitko – od načrta A do načrta, ki deluje' avtorja Ash Maurya, ki je med prvimi v prakso vpeljal načela vitkega štartnika. Brezplačen izvod knjige v PDF obliki je dostopen na strani http://delajvitko.si.

1/8








Oglejte si tudi