DANES
24°C
7°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Angela Hajzer in Alojz Pristavnik prejemnika spominske plakete PZS

Planinska zveza Slovenije na svečani prireditvi, ki se zgodi v začetku decembra, vsako leto podeli najvišja priznanja PZS kot skromno nagrado in izraz spoštovanja prejemnikom za njihovo dolgoletno in požrtvovalno prostovoljno delo. Na prireditvi podelijo svečane listine PZS in spominske plakete PZS.

V lanskem letu zaradi razglašene epidemije prireditve ni bilo možno izpeljati. Ker pa se iz meseca v mesec razmere niso spremenile, je vodstvo PZS svečano prireditev izpeljalo v petek, 19. marca, na sedežu PZS v Ljubljani.    

Na svečanosti, ki se je pričela s predvajanjem planinske himne, je nagrajence pozdravil in nagovoril predsednik PZS Jože Rovan. Slavnostna govornica, Marija Štremfelj, je udeležence nagovorila preko video zveze. Priznanja pa sta dobitnikom podelila predsednik PZS in novi generalni sekretar Damjan Omerzu. 

Na podelitvi so podelili svečane listine 8 zaslužnim posameznikom, spominske plakete PZS 16 planincem ob življenjskih jubilejih, šest priznanj vodstva PZS za posebne dosežke in se na takšen način prostovoljcem zahvalili za prispevek k razvoju planinstva. Med prejemniki pa so bili tudi trije Korošci, med njimi dva iz Planinskega društva Ravne na Koroškem.

Angela Hajzer

Angela Hajzer je v dolgoletnem in vseskozi aktivnem delovanju v ravenskem PD, ki mu namenja poseben del svojih življenjskih moči, storila za planince veliko dobrega. Je članica UO PD Ravne in zelo odgovorno skrbi za urejenost društvene blagajne. Ob tem že vsa leta vodi pobiranje članarine društva in hkrati ureja evidenco članov društva. Angela zelo rada poprime za različna dela pri urejanju koče na Naravskih ledinah. Saj vsaka planinska koča potrebuje “žensko roko”, pa če to priznamo ali pa tudi ne. Ob različnih priložnostih pa s svojim vedrim značajem in veliko ljubeznijo do slovenske ljudske pesmi prispeva svoj delež k večji družabnosti v društvu. S pesmijo in s svojo razvejano prostovoljno dejavnostjo pomaga krepiti zavest o razvoju in ohranjanju slovenske in kulturne dediščine in s tem tudi slovenstva.

Alojzij Pristavnik

Alojzij Pristavnik je po poklicu upokojeni geograf in zgodovinar, po duši pa srčen gornik, že več kot štiri desetletja planinski vodnik. Njegove ture so vedno prepletene s pripovedjo, polno ljubezni do Koroške, polne spoštovanja do naravne in kulturne dediščine. Z vso skrbnostjo vodi številne pohodnike, ki na tak način preživljajo prosti čas, krepijo zdravje in spoznavajo lepote Slovenije. Hkrati pa nanje prenaša znanje in vedenje o naravni in kulturni dediščini ter s svojo raznovrstno prostovoljno dejavnostjo pomaga krepiti zavest o pomembnosti ohranjanja slovenskega sveta. Več kot štirideset let je vodil izredno plodno planinsko dejavnost na OŠ Prežihovega Voranca in vzgojil številne generacije mladih gornikov, ki so mu za to neizmerno hvaležne. V planinskem društvu Alojzij Pristavnik skrbi za ohranjanje spominov v pisni obliki – arhivira dogodke. Za svoje obsežno delo je leta 2013 prejel nagrado Občine Ravne na Koroškem.

Vir: PZS

Oglejte si tudi