DANES
21°C
13°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

Skavti prinesli betlehemsko luč na občino

Luč miru iz Betlehema je dobrodelna akcija, ki poteka v Sloveniji že 27 let. Letos  so jo skavti v Slovenijo iz Betlehema (preko mednarodnega sprejema na Dunaju) prinesli že sedemindvajsetič! Betlehemska luč miru, ki so jo skavti k nam prinesli z Dunaja, letos v naše domove prihaja z namenom spodbujanja medsebojnega sprejemanja in zmanjševanja negativnih predsodkov in delitev. Skavti vsako leto do božiča delijo plamen v upanju, da bo na tak način prišel v čim več slovenskih domov.

 

Plamen Luči oznanja veselo sporočilo miru, povezanosti med narodi, sprejemanje različnosti. Prav v današnjem razburkanem svetu je to sporočilo pomembno ne samo prejeti, temveč ga tudi živeti.

 

Slovenski skavti so v slovenski odpravi v soboto, 16. 12. 2017, iz svetovnega sprejema Luči miru iz Betlehema na Dunaju plamen uspešno prinesli v Slovenijo.

 

Luč miru iz Betlehema letos potuje pod geslom "Pustiva se vneti"

Geslo je vabilo v dvojini – ni ukaz in ni prisila. Je kot odpiranje vrat – jaz sprejemam plamen in želim goreti, a bom neskončno srečnejši, če lahko to narediva skupaj – zato te vabim, da se pustiva vneti.

 

Pred 27 leti smo skavti prvič prinesli luč v Slovenijo pod geslom »Mir je čas brez vojne«. Sporočilo je bilo takrat predvsem odmevno in na mestu. Danes je to sporočilo že tako daleč nazaj, da smo nanj morda že malo pozabili.

 

Letošnja poslanica povzema pot Luči miru od Betlehema do vsakega posameznika. Začne se z omembo (betlehemske) votline, ker se je rodil Jezus, ki ga simbolizira Luč miru iz Betlehema. Luč gori in prižiga druge. Na tej poti pride pred nas in nas povabi, da se tudi mi pustimo prižgati in prižigamo druge. Pred nami pa je odločitev ali se bomo pustili vneti ali bomo nadaljevali kot ugasnjena sveča.

1/20




















 

V Sloveniji ga najvišji predstavniki države prejemajo že prav od začetka. V preteklem letu je luč svetila v skoraj 100 000 domovih. Ljudje so ob akciji prispevali sredstva za dobrodelni namen, ki zaznamuje akcijo že od samega začetka.

 

Luč miru iz Betlehema je tudi letos zasvetila na Koroškem.

 

Na Občini Ravne na Koroškem jo je sprejel župan dr. Tomaž Rožen skupaj s sodelavci občinska uprave. Zvečer pa je zagorela tudi na Uršlji gori.

 

Skavti (stega Koroške 2), ki delijo Luč miru iz Betlehema in poslanico, ki jo prinaša s seboj  plamen po občinah Mežiške doline so obiskali tudi OŠ Juričevega Drejčka ter tudi starejše občane, ki prebivajo v domu starostnikov.

 

Oglejte si tudi