Oceni objavo

ODZIVNOST V PROGRAM SVIT V LETU 2015 NA KOROŠKEM

4. februarja obeležujemo svetovni dan boja proti raku, Mednarodna zveza proti raku začenja triletno kampanjo z geslom »Mi zmoremo. Jaz zmorem.« Namen vsakoletnega obeleževanje je ozaveščanje ljudi o pomenu čimprejšnjega odkrivanja raka in možnostih preprečevanja. Več o svetovnem dnevu raka najdete na http://www.nijz.si/sl/4-februar-svetovni-dan-boja-proti-raku-2016-z-geslom-mi-zmoremo-jaz-zmorem

 

Neda Hudopisk, dr. med., spec. z NIJZ OE Ravne je povedala: "Podatki za Koroško kažejo, da je bilo v letu 2012 v koroški regiji na novo odkritih 473 primerov vseh vrst raka, od tega 50 primerov raka na debelem črevesu in danki. V primerjavi s slovenskim povprečjem, ki znaša 645 primerov vseh vrst raka na 100.000 prebivalcev je bila incidenca v koroški regiji v letu 2012 654 primerov na 100.000 prebivalcev. Od leta 2010 do leta 2012 je pojavnost novih primerov raka na debelem črevesu in danki tudi na Koroškem upadla iz 77 primerov v letu 2010 na 50 primerov v letu 2012. Upad incidence lahko pripisujemo predvsem Pogramu Svit, ki sicer v Sloveniji deluje od leta 2009." 

Program Svit je državni program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Vanj so vabljeni vsi prebivalci Slovenije med 50. in 74. letom starosti.Na Koroškem se je v letu 2015 na vabilov Program Svit odzvalo 60,31 % oseb. Najvišja odzivnost v regiji je bila v občini Ravne na Koroškem, najnižja pa v občini Podvelka. Program Svit je namenjen ohranjanju zdravja, zato je pomembno sodelovanje še preden se bolezenski znaki sploh pojavijo.

 

Program Svit je nacionalni presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. Presejanje je pri tej vrsti raka posebej učinkovito, saj zgodaj odkrite primere lahko zelo uspešno pozdravimo, s pravočasnim odstranjevanjem polipov pa lahko nastanek tega raka celo preprečimo, medtem ko je pri poznem odkritju uspešnost zdravljenja bistveno manjša. Zato je cilj Progama Svit, da se vanj vključi čim več povabljenih oseb, to so moški in ženske v obdobju od 50. do 74. leta starosti, ki imajo urejeno zdravstveno zavarovanje.

 

Od 1.1. do 31.12.2015 je bilo v program Svit zdravstveni regiji Ravne na Koroškem povabljenih 11.107 oseb, od tega 5.532 moških in 5.575 žensk. Na vabilo se je povprečno v celotni regiji odzvalo 60,31 % oseb. Najvišja odzivnost v regiji je bila v občini Ravne na Koroškem (65,23 %), najnižja pa v občini Podvelka, kjer je znašala le 49,63 %.

 

V primerjavi s slovenskim povprečjem, kjer je odzivnost znašala  59,67 %, je povprečje koroške regije sicer za 0,6 % višje, zaskrbljujoč pa je podatek, da imamo v regiji tudi štiri občine z zelo nizko odzivnostjo (od 49,63 % do 52,6 %). Pomemben je tudi podatek, da je bila kar v desetih od skupno dvanajstih občin odzivnost večja pri ženskah, v povprečju za skoraj 8 %.

 

Nacionalni inštitut za javno zdravje si tudi z ozaveščanjem javnosti prizadeva k čim večji prepoznavnosti Programa in posledično čim večji odzivnosti povabljenih. Od leta 2009, ko se je pričel izvajati Program Svit, je število novo odkritih primerov napredovale oblike raka na debelem črevesu in danki (RDČD) upadlo, povečalo pa se je število odkritih primerov v zgodnji fazi ali v predstopnji RDČD.

 

Na Koroškem v vseh zdravstvenih domovih delujejo tudi Svitove kontaktne točke za pomoč uporabnikom, kjer lahko vsak dobi osnovne informacije o Programu Svit in raku na debelem črevesu in danki. Zdravstveni delavci nudijo pomoč pri vključevanju v Program Svit in izvedbi posameznih korakov Programa.

 

 

 

Dodatne informacije:

Nacionalni inštitut za javno zdravje OE Ravne                                   

Jure Ploder, dipl.san.inž.; jure.ploder@nijz.si

 

 

Vir: Nacionalni inštitut za javno zdravje, Center za upravljanje programov preventive in krepitve zdravja.

 


Oglejte si tudi