JUTRI
24°C
8°C
PON.
24°C
9°C
Oceni objavo

Lepa drugačnost, ujeta v fotografski objektiv

Lepi so moji drugačni prsti,

Lepe so moje drugačne oči.

Lepa je hoja po moji poti, ki tu in tam malo kriva se zdi.

Lep je moj smeh, drugačen se zdi,

a je najbolj iskren med vsemi ljudmi.

(Knez Mihaela)

 

V Koroški osrednji knjižnici dr. Franca Sušnika na Ravnah je potekala otvoritev fotografske razstave z naslovom »Lepa drugačnost«, ki bo na ogled postavljena od 25. novembra 2015 pa vse do 4. januarja 2016.

 

Fotografije na razstavi so delo Nike Hölcl (FotobeležNica), avtorica razstave pa je Mihaela Knez.

 

Knezova o sebi pove: »V Centru za usposabljanje, delo in varstvo Črna na Koroškem sem zaposlena 10 let. Pravzaprav je vse moje življenje povezano s tisto rumeno hišo in njenimi sončnimi obrazi v središču Črne. Odraščala sem kot njihova soseda. Vsak dan smo se videvali; se pozdravili, nasmejali, prisluhnili drug drugemu ter včasih poskusili kos svežega peciva. Doma nismo nikoli govorili o teh ljudeh kot o drugačnih ali posebnih. Bili so preprosto naši sosedje.

 

Pred leti pa sem se preselila iz Črne. Ko večkrat z vso vnemo razlagam, kaj delam in kje delam, me ljudje vedno znova sprašujejo, kako lahko opravljam svoje delo in če mi je težko. Priznam, včasih je res težko, a vseeno se rada vračam na svoje delovno mesto.

 

Ravno takšna vprašanja so me pripeljala do razmišljanja o tem, kako bi lahko širši okolici približali delo z ljudmi s posebnimi potrebami. Gre za osebe, ki imajo motnjo v duševnem razvoju. Pri večini se poleg tega pojavlja še gibalna oviranost. Ko tem ljudem prisluhneš, jim daš možnost in čas. Če jih pogledaš v oči, ti povedo vse. Tudi oni so del naše družbe ali kot je bilo nekoč že zapisano - Za njih sveti isto sonce in vzhaja ista luna«.

 

Tako je nastala fotografska razstava »Lepa drugačnost«. Skupaj s fotografinjo Niko Hölcl (FotobeležNica) sta previharili vse ideje in Nika je v objektiv ujela radovedne poglede, smeh na obrazih, prepletene roke ter zvedavost. »A slikala si me, pokaži kak sm!« sta velikokrat slišali, ko je bil njihov pogled ujet v objektiv fotoaparata. Trenutki, polni sveže, nove energije, so tudi Niki prikazali čisto drugačen svet teh ljudi, ki jih nikoli prej ni poznala. Po nekaj mesecih dela so tako nastale fotografije – barvne, črnobele, predvsem pa lepe.

1/20




















 

''Za naju, za njih, predvsem pa za vse Vas,'' sta dodali avtorici čudovite razstave.

 

Prisluhnili smo tudi direktorici CUDV Črna na Koroškem Vojki Lipovšek.

 

Pred tem pa smo si ogledali predstava Repa velikanka v izvedbi dramske skupine CUDV Črna na Koroškem, kjer so nastopile osebe z zmerno in težjo motnjo v duševnem razvoju. Predstava je bila zanimiva za vse tako otroke in učence nižjih razredov osnovne šole, saj je kombinirana z izvirnim dialogom ter peto pesmijo, kot tudi starejše.

 

Oglejte si tudi