Oceni objavo

Komemorativna slovesnost pri Sv. Neži

Na Koroškem Selovcu je na mestu, kjer je kri talcev pred 70 leti napojila zmrznjeno zemljo, potekala komemoracija v spomin na sedem ustreljenih talcev, ki so jih 12. januarja 1945 iz dravograjskih zaporov prignali gestapovci. Naprtili so jim zaboje z municijo in jih prisilili, da so jih nesli k Sveti Neži na Selovcu. Tam so jih mučili in zverinsko pobili. Zadnje kilometre pred usmrtitvijo pa so morali ujeti partizani prehoditi bosi, po snegu, ledu in mrazu. 

 

Na tem mestu v gozdu nad cerkvijo sv. Neže stoji spomenik, zasnovan iz sedmih grobo obdelanih granitnih kamnov z imeni pobitih talcev: domačina Ivana Menarta - Čiča, Alojza Kavtičnika - Toma, Pavla Stropnika, Ferdinanda Gostenčnika - Brka in njegovega sina Ferdinanda, Andrejčka  Kotnika - Juričevega Drejčka ter neznanega partizana.

 

Tradicionalne prireditve v spomin na žrtvovana življenja za domovino, svobodo, mir in lepši, boljši jutri, ki jo organizira Občinska organizacija ZB za vrednote narodnoosvobodilnega boja Ravne na Koroškem, se je tudi letos udeležilo veliko ljudi, med njimi svojci padlih, člani borčevskih organizacij, veteranov, združenja Sever, pa taborniki, učenci OŠ Juričevega Drejčka in drugi, ki spoštujejo vrednote NOB.

 

Pohodniki se že v jutranjih urah podajo na pot, pot, ki jo je moralo prehoditi tudi sedem talcev. Na pot se je podalo Planinsko društvo Ravne, taborniki Roda Koroških Jeklarjev Ravne ter številni drugi posamezni pohodniki.

 

Udeležence slovesnosti je nagovoril in že v uvodu pozdravil Maksimilijan Večko, predsednik občinske organizacije ZB za vrednote NOB, ki je tokrat tudi povezoval celotni program. Med drugim je povedal naslednje: »V imenu organizatorja komemoracije, občinske organizacije ZB za vrednote NOB Ravne na Koroškem vas kot njen predsednik najlepše pozdravljam in se vam zahvaljujem, da s svojo navzočnostjo izkazujete spoštovanje do teh žrtev  in do partizanskega boja. Še posebej želim pozdraviti svojce tu pobitih talcev za vsakokratno aktivno udeležbo na teh srečanjih spomina. Želim pozdraviti tabornike Roda Koroških Jeklarjev, ki so, tako kot že vrsto let, letos ponovno organizirali svoj 37. Spominski pohod sedmih nedolžnih talcev izpred OŠ Koroških jeklarjev na Ravnah. Prav tako je naš stalni partner pri organizaciji spominske komemoracije Osnovna šola Juričevega Drejčka, ki ima vsako leto na dan komemoracije dan šole, sem pride kolektiv šole z učenci, ki prav tako vsako leto sodelujejo v izvedbi komemoracije s svojim prispevkom.«

 

 

Slavnostni govornik na letošnji komemorativni slovesnosti pri Sv. Neži je bil Tit Turnšek, predsednika glavnega odbora ZZB Slovenije.

 

V kulturnem programu sta nastopila še recitatorja Remzija Skenderović in Matic Stopar ter Jernej Jančič, ki  je zapel partizanske pesmi. Vsi so učenci OŠ Juričevega Drejčka, ki so nastopili pod mentorstvom Simone Cokan in

Urške Vezonik. Poleg njih so kulturni program sooblikovali še praporščaki, Pihalni orkester železarjev Ravne ter pevci mešanega pevskega zbora Kristl Markovič - Mato pod vodstvom pevovodkinje  Metke Dobnik, ki so prav tako zapeli partizanske žalostinke.

1/47















































 

Venec so ob zvokih žalostinke k spomeniku položili župan Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaž Rožen in poslanec državnega zbora Benedikt Kopmajer skupaj s podpredsednikom Občinske organizacije ZB Ravne Lojzetom Skerlovnikom. 

 

O spominih na grozote tiste mrzlega januarskega dne pa je spregovoril tudi udeleženec komomerativne slovesnosti pri sv. Neži, predsednik Zveze koroških partizanov Milan Wutte.

 

»Vsakoletno spominsko slovesnost na tem mestu smo vedno organizirali tako, da je izzvenela v spoštovanju do talcev in poudarjeni domoljubnosti. V besedilu pesmi Pavla Kernjaka je domovina poimenovana kot »družica moja«. Njej, domu in domačemu rodu so bila izročena tu ugasla življenja talcev:

 

 Ti družica moja,

 dom moj in moj rod,

 ko bom truden boja,

bodi mi še grob …

 

Spoštovani navzoči! Preden se razidemo naj se vsem zahvalim za vašo navzočnost na današnji slovesnosti in vas že zdaj vabim, da pridete sem tudi ob letu osorej. Želim vas obvestiti, da bo odslej prireditev vsako drugo soboto v januarju, drugo leto torej 14. januarja.

 

Zahvaljujem se vsem, ki ste sodelovali v izvedbi programa, tistim, ki sem jih omenil med programom in tistim, ki jih nisem. Zato še posebna zahvala praporščakom in Pihalnemu orkestru ravenskih železarjev, ki jih prosim, da nas s svojim zadnjim nastopom pospremijo z današnje komemoracije,« so bile besede Maksimilijana Večka, predsednika občinske organizacije ZB za vrednote NOB.

 

 

 

Oglejte si tudi