Oceni objavo

70-letnica Gimnazije Ravne na Koroškem

Leta 1945, takoj po osvoboditvi, so se v takratnem Guštanju delavci jeklarne odločili, da zgradijo gimnazijo - Gimnazijo Ravne na Koroškem, ki v letošnjem letu obeležuje  visok jubilej, 70. obletnico obstoja, in je tudi najstarejša koroška srednješolska izobraževalna ustanova.

Častitljiv jubilej so obeležili z vrsto prireditev že pred tem, z njimi pa bodo nadaljevali do konca leta. Slavnostna akademije je potekala v Kulturnem centru na Ravnah. Prireditev je povezoval nekdanji dijak Matjaž Pikalo, ki je v uvodu dejal:  »Veselimo torej se, mlada nam je duša. Po prijetnostih mladosti, po nadložni bo starosti, vse nas krila ruša. Naj žive profesorji, vsa akademija, ud naj slednji njen živi, naj živijo udje vsi, trajno naj cvetijo.«


S pesmijo Mini Maksi je nadaljeval profesorski pevski zbor, kasneje pa so zapeli še druge pesmi. »Današnja prireditev poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja. Škoda, da ga ni z nami in da nas ne vidi, kako smo srečni, morda bi se mu utrnila kakšna nebesna solza, pa še kaj lepega bi nam povedal. Zato pa so z nami drugi gostje, ki jih vabim h kratkim nagovorom za uvod v slavnostno ali sproščeno akademijo, kakor hočete.« je dejal moderator.


Kot prvemu smo na  odru prisluhnili  ravnatelju Gimnazije Ravne na Koroškem Dragu Benku. Sledil je nagovor župana Občine Ravne dr. Tomaža Rožena in govor generalne direktorice Direktorata za srednje in višje šolstvo ter izobraževanje odraslih Elvire Šušmelj.

 

Besedo je nato prevzel prvi dijak oziroma maturant gimnazije Drago Plešivčnik. Prisluhnili smo tudi pogovoru s Tonetom Golčerjem, ravnateljem z najdaljšim stažem, posnetku s pogovorom z bivšim profesorjem Andrejem Logarjem in dijakinjo Tino Maze, spomnili pa smo se tudi profesorja Štefana Vevarja.

1/29





























 

Na odru so se zvrstili številni dijaki, ki so ali pa še obiskujejo ravensko Gimnazijo. Tako so nastopili: Gorazd Čepin, harmonikarja Matej Vošner in Gašper Andraž, pevka Eva Boto, pisatelj Primož Suhodolčan, igralka Pia Zemljič, kantavtor Adi Smolar ter mladi upi slovenske glasbe Anej Piletič, Lara Krneža, Manca Marin in Adrijana Kamnik.

 

Prisluhnili smo Ženskemu dijaškemu pevskemu zboru, si ogledali predstavo Pink Panter in Muppet Show lutkovnega gledališča senc Gimnazije Ravne, v plesni ritem so nas popeljale plesalke sodobnega plesa, prav tako gimnazijke, za obujanje nostalgije o gimnazijskih plesih pa je poskrbel Rock Band URA, bend, ki je v sedemdesetih letih igral na gimnazijskih plesih, njegovi člani pa so Simon Hribernik, gostilničar, Enriko Plevnik, zdravnik, Beno Kopmajer, poslanec, in zdajšnji dijak Matic Kadiš.

Oglejte si tudi