DANES
22°C
4°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Prireditev pod vaškimi lipami ob krajevnem prazniku Kotelj

Krajevni praznik Kotelj je tudi v znamenju Kuharjevih dnevov, ki se na zadnjo oktobrsko nedeljo  zaključijo pod  mogočno lipo pri spomeniku padlim za svobodo. Na križpotju ob vaških lipah pred pokopališčem v Kotljah stoji mogočen spomenik, ki so ga Hotuljci posvetili partizanskemu mitingu na zadnjo oktobrsko nedeljo leta 1943, spomin vsem svojim padlim borcem in žrtvam fašističnega nasilja. To je dan za obuditev spomina na Kotlje sredi najhujše okupacije, ko so za en dan, ob pesmi, pogumu in goreči želji, postale svobodne. Pod mogočnima vaškima lipama se je torej zgodil veličastni miting, na katerem je šest govorcev navdušilo domačine, da bodo zmagali »siroteji«, kot so mnogi imenovali partizane. Pred spomenikom 54 padlih borcev (Hotuljcev) med drugo svetovno vojno vsako leto počastijo spomin na hotuljski tabor, na zadnjo oktobrsko nedeljo leta 1943, ko so borci in borke II. čete I. Koroškega bataljona, med njimi tudi Hotuljci, prišli ravno med pridigo v hotuljsko cerkev in zahtevali pridigo v slovenščini. Na koru pa se je oglasila lepa slovenska pesem.

To je torej spomin na dan, ko so bile Kotlje en dan osvobojene. Njim v spomin in slavo je to dan, ki ga v Kotljah obeležijo kot krajevni praznik.

S prihodom Pihalnega orkestra železarjev Ravne in številnih praporščakov na prizorišče in s slovensko himno se je slovesnost pod lipami pričela. Praznovanje so s svojim prihodom počastili praporščaki ter predstavniki Lovske družine Prežihovo. Spomnili smo se vseh žrtev in padlih za svobodo ter jih počastili z minuto molka.

Prisluhnili smo pozdravnemu nagovoru župana Občine Ravne na Koroškem dr. Tomaža Rožena, ki je pozdravil vse borce, veterane vojne za Slovenijo, krajane in ostale goste. Na svečani prireditvi ob krajevnem prazniku v Kotljah smo prisluhnili še slavnostnemu govorniku poslancu Državnega zbora Republike Janiju Predniku.

V Kotljah so izredno ponosni na mlade, ki skoraj vsako leto popestrijo prireditev na zadnjo oktobrsko nedeljo. Nastopili so šolarji hotuljske podružnične šole in s svojim prisrčnim programom razvedrili in popestrili srečanje. Kulturni program je sooblikovala moderatorka Katarina Valentar. 

Organizator prireditve je bil Svet krajevne skupnosti v sodelovanju s Krajevnim odborom ZB za vrednote NOB Kotlje.

Oglejte si tudi