DANES
24°C
5°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Kam naprej?!: Koroški študenti za dijake

Prva polovica februarja je tako na Klubu koroških študentov kot drugod po Sloveniji potekala v barvah dijakov. Začelo se je z okroglo mizo na temo dijaške problematike v MKC Slovenj Gradec, ki jo je pripravil Klub koroških študentov s sodelovanju z Dijaško organizacijo Slovenije. Naslednji dan, v soboto, 3. februarja 2018, so za zadnji konec tedna pred informativnimi dnevi na KKŠ pripravili dogodek Kam naprej?!, kjer so študenti bodočim maturantom predstavljali različne študijske smeri fakultet po vsej Sloveniji, in jim pomagali pri odločitvi, kam se odpraviti na informativne dneve. Na KKŠ pa v prihajajočih tednih pripravljajo še veliko število dogodkov za vsak okus.

DIJAKI, KAM NAPREJ?!


V petek, 2. februarja, je torej v MKC Slovenj Gradec potekala okrogla miza na temo dijaške problematike, ki so se je udeležili predstavniki Dijaške organizacije Slovenija, predstavniki večjih občin na Koroškem, predstavniki srednjih in osnovnih sol, ter predstavniki učencev in dijakov, ki obiskujejo zadnje razrede osnovne šole in pa različne srednje šole na Koroškem. Udeležba na dogodku je bila odlična, na okrogli mizi se je zbralo preko 100 obiskovalcev, ki so prisostvovali debati med predstavniki občin, predstavnikom dijaške sekcije s strani KKŠ Maticem Faletom, predstavnikom dijaške skupnosti Gimnazije Slovenj Gradec Žanom Logarjem, predstavnikom dijaške skupnosti Gimnazije Ravne na Koroškem Urhom Sedelšakom ter predstavnikom dijaške skupnosti Šolskega centra Slovenj Gradec Lovrom Jakopcem. Debata je bila izjemno uspešna in je izpostavila ključne probleme dijakov in srednjih šol na Koroškem, s čimer se lahko začne dialog o izboljšavah med vsemi vključenimi.

 

Na Klubu koroških študentov so že v lanskem letu med dijaško populacijo zaznali pomanjkanje informacij o izbiri študija in študentskem življenju, zato so za dijake zadnjih letnikov v soboto, 3. februarja, v prostorih KMKC Kompleks pripravili informativni večer z naslovom Kam naprej?!. Tako so se lahko dijaki spoznali z miti in resnicami o medicinski, teološki, filozofski, naravoslovnotehniški in pravni fakulteti ter na fakultetah za šport, strojništvo, arhitekturo, elektrotehniko, računalništvo in informatiko, farmacijo, družbene vede ter naravoslovje in matematiko v Ljubljani, na pedagoški fakulteti in fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo v Mariboru ter na fakulteti za tehnologijo polimerov in visoki šoli za zdravstvene vede v Slovenj Gradcu. Namen dogodka je bil dijakom ponuditi pomoč pri odločitvi, katere fakultete obiskati na informativnih dnevih in pa seveda odgovoriti na ta trenutek najbolj aktualno vprašanje za dijake: kam naprej.

Odziv dijakov na dogodek je bil odličen, zbralo se je precejšnje število dijakov, ki so krožili med posameznimi postajami in pridobivali informacije o študijskih programih in študentskem življenju. Klub koroških študentov je dijakom za lažji začetek študentskega življenja pripravil tudi priročnik za bruce »How to BRUC«, ki bo odgovoril na marsikatero vprašanje.

PRIHAJAJOČI DOGODKI V FEBRUARJU

Bliža pa se nov konec tedna in KKŠ ne počiva. Do konca februarja nas čakata še dva vikenda in za oba vikenda je KKŠ pripravil kar po dva ali celo tri dogodke, med katerimi bo vsak našel nekaj zase.

V soboto, 17. februarja, se bo v KMKC Kompleks ob 11. uri začel KKŠ guitar masterclass z Juretom Golobičem, predavanje znanega glasbenika o tem, kako postati najboljši jaz – ne samo na kitari, ampak tudi na splošno v življenju. Popoldan pa je na vrsti ekološko obarvana ustvarjalna delavnica, kjer bodo udeleženci iz starih oblačil s pomočjo znane koroške modne oblikovalke Sare Valenci izdelovali vreče iz recikliranega blaga. Cilj dogodka je prispevati k ozaveščenosti lokalne skupnosti o pomembnosti ponovne uporabe izdelkov na »kul način«.

V torek, 20. februarja, pa bo Klub koroških študentov skakal s svojimi člani v prestolnici. Dogodek Skoči s KKŠ pelje člane na novo atrakcijo v Ljubljani, trampolin park Woop, da se rešijo od izpitnega obdobja nakopičenega stresa in razgibajo od sedenja zatrdele mišice.

Po tednu napornih odločitev za dijake pa se v KMKC Kompleks vrača dijaški večer! V petek, 23. februarja se obeta Un poco de KKŠ, večer latino ritmov, tortilj in slase.  Že naslednje jutro, v soboto, 24. februarja, pa se začenja 20 urni začetni tečaj kitare, ki ga bo vodil mladi koroški glasbenik Nejc Švajger. Popoldne, isti dan, ob 17. uri pa se v MKC Slovenj Gradec začne dvodelna brezplačna delavnica Photoshopa!

Izpitnega obdobja je konec, zato Klub koroških študentov vabi vse dijake, študente in pa mlade po srcu, da se jim pridružijo pri razbijanju izrabljene fraze »Saj se na Koroškem nič ne dogaja.«

Oglejte si tudi