Radovljica

DANES
20°C
8°C
JUTRI
18°C
13°C
Oceni objavo

POLŽI NA MARETOVEM RANČU

Ne, ne gre za invazijo na priljubljeno izletniško točko na Taležu. Maretov ranč, ki je poznan številnim družinam, ki se radi sprehodijo v naravo in obiščejo živali na ranču, vam ob obisku ponudi tudi gurmansko pripravljene polže iz pečice z domače pečenim kruhom.

Lastnik Maretovega ranča Marko Kerč se ukvarja tudi z rejo polžev. Na njegovi farmi gojeni polži živijo in se hranijo v gredicah, ki so posejana z zelenjavo in zelišči, in s takim gojenjem v naravnem okolju se doseže najboljši okus polžjega mesa.      

Polži v naši prehrani niso tako znani kot  v mediteranskih državah, v Španiji, Italiji, Grčiji ali v Franciji. Tam je polž na jedilniku vsak dan kot glavna jed, prigrizek ali v solati. V trgovinah lahko kupite polžje jajčeca ali pašteto. Polži pa niso pomembni samo v prehrani ampak tudi v kozmetični industriji in zdravstvu. Na grški Kreti menda ljudje ne poznajo sklepne revme, ker z rednim uživanjem polžjega mesa preprečujejo, da bi  sklepi v človeškem telesu postajali oboleli in otrdeli.

1/2

Darilo ob obisku

V naravnem okolju

Res je, da imamo Slovenci do polžev predsodek, da je polž le sluzasta mišica, ki jo žvečimo in se v ustih spremeni v trd žvečilni gumi. To ni res, če so polži pravilno pripravljeni. Pravilno skuhani pa so odlični, mehki, z rahlim okusom po rastlini, s katero se polž hrani. Vsa znanost je torej v predpripravi.

Naredite torej izlet v naravo in poskusite polže. Na Maretov ranč na Taležu se lahko pripeljete z avtom, s kolesom ali peš iz smeri Spodnje Lancovo, peš iz Kupljenika, Ribnega ali Bodešč.

Oglejte si tudi