Radovljica

DANES
20°C
10°C
JUTRI
19°C
12°C
Oceni objavo

»KRN – POHOD SPOMINA 1918 – 2023«

Obeležitev obletnice konca I. svetovne vojne, Krnsko jezero, 11. 11. 2023.
V soboto, 11. novembra 2023,  je bil izveden že 22. tradicionalni planinski pohod in svečanost pri Krnskem jezeru v počastitev konca I. svetovne vojen ter padlih in umrlih vojakov na soški fronti  vseh narodov obeh vojskujočih se strani, Italije in Avstro-Ogrske. Organizacijski odbor prireditve, ki ga je vodil poslanec državnega zbora Danijel Krivec, tehnično podporo pa mu je nudil Kobariški muzej z direktorjem Martinom Šolarjem na čelu, je v sončni idili zimskih okoliških gora na vzhodnem bregu zelo naraslega Krnskega jezera izpeljal lepo prireditev ob prisotnosti preko dvesto pohodnikov in nastopajočih. Soorganizator prireditve je tudi OZ VVS Zgornja Gorenjska.

Na prireditvi pri Krnskem jezeru, ki jo je vodil Martin Šolar, sta navzoče pozdravila Daniel Krivec in Marko Matajurc, župan občine Kobarid. Slavnostni govornik je bil brigadir Peter Zakrajšek, poveljnik Centra vojaških šol, peli so pevci moškega zbora Triglav iz Trente, Gregorčičevo pesem Soči je recitiral Miloš Domevšček, glasbeno spremljavo je nudil sekstet trobil Orkestra Slovenske vojske, začetek in konec prireditve z zvočnim in svetlobnim znakom iz raketne pištole je izvedel Janez Koselj, predstavnik OZ ZVVS Zgornja Gorenjska, častno stražo in pozdrav z zastavo je priredil oddelek vojakov 132. gorskega polka SV. V pozdravnem postroju pa so bili še predstavniki Združenja gornikov Slovenije, italijanski alpini in predstavniki madžarske vojske ter veteranov.

1/3

Med proslavo pri Krnskem jezeru

Pri "Madžarskem križu"

Pri "Madžarskem križu"

Predstavniki delegacij in Slovenske vojske so tudi prižgali spominski ogenj. 

Prireditev se je zaključila s slovesnostjo pri zasneženem »Madžarskem križu« na planini Dupla s trojezičnim govorom madžarskega veleposlanika v Sloveniji, blagoslovom in molitvijo vojaškega kurata ter polaganjem vencev delegacij predstavnikov veleposlaništev in veteranskih organizacij iz Slovenije, Madžarske, Italije in Poljske.

Oglejte si tudi