Radovljica

DANES
24°C
6°C
JUTRI
21°C
8°C
Oceni objavo

Muzeji Gorenjske

Muzeji Gorenjske smo v četrtek, 20. junija, v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož v Ormožu odprli skupno razstavo Zakladi Gorenjske. Iz zbirk muzejev Gorenjske.

V okviru medinstitucionalnega sodelovanja so Medobčinski muzej Kamnik, Loški muzej Škofja Loka, Gorenjski muzej iz Kranja, Tržiški muzej, Gornjesavski muzej Jesenice in Muzeji radovljiške občine  pripravili in aprila lani prvič predstavili razstavo Zakladi Gorenjske. Iz zbirk muzejev Gorenjske. Od tedaj z njo nepretrgoma gostujejo po različnih krajih Slovenije. Februarja je bila na ogled v Šivčevi hiši v Radovljici. V četrtek, 20. junija smo jo odprli v  prenovljenem kompleksu Ormoškega gradu, kjer bo ostala na ogled do začetka septembra, ko se bo preselila v Tržič. Vsak od muzejev je za razstavo izbral po šest muzealij, ki jih opremljene z zgodbami predstavlja v svojem delu razstave.  Hkrati se na posameznih slikovitih  panojih v slovenskem in angleškem jeziku predstavljajo tudi institucije.  Gre prvenstveno za promocijo muzejev, hkrati pa je pomembno tudi sodelovanje kustosov šestih muzejev, ki so skupaj ustvarili nekaj dobrega. V nadaljevanju želimo razstavo predstaviti tudi na Primorskem in na Dolenjskem ter v zamejstvu.

 

V Ormož smo se odpravili z avtobusom, pot do cilja pa smo izkoristili za ogled dveh razstav. V Gradu Zaprice v Kamniku sta nas avtorici  mag. Zora Torkar in Janja Železnikar izčrpno in nadvse zanimivo popeljali po razstavi Odsevi kamniških tisočletij, ki je bila letos nagrajena z Valvasorjevo nagrado, visokim priznanjem muzejske stroke. Naša točka na poti je bilo tudi Vitanje, kjer pa smo si ogledali  Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij -  KSEVT, ki z razstavo v slovenski prostor vnaša novo dimenzijo. Po njej nas je z izredno interpretacijo popeljal avtor in umetnik Dragan Živadinov.

 

Verena Štekar-Vidic

Oglejte si tudi