DANES
23°C
7°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Štorklji sta spet prišli med nas

Kot, da bi čutila, da bo tokrat nekaj drugače, sta letos štrk in štorklja prvič odkar sta v letu 2018 zgradila gnezdo v Preddvoru, priletela na isti dan. To se je letos zgodilo 5. aprila ob desetih dopoldan, medtem, ko je lansko leto štrk priletel 6. aprila, štorklja pa šele 18. maja.

In v Preddvoru na grajskem dimniku je bilo res zelo, zelo drugače! Sprva štrk in štorklja nista mogli doumeti, da gnezda po petih letih ni več na starem mestu. Pomislila sta, da bi ga lahko odnesel orkanski veter, ki potegne z Zaplate, pa vendar sta vedela, da so pred štirimi leti preddvorski gasilski veterani za gnezdo naredili odlično ograjo in bi ga zaradi tega težko kam odneslo. Pomislila sta tudi, da bi gnezdo lahko razdrle vrane, ki so ju še vsako leto preganjale ob valjenju s svojimi napadi. Da bi bil zato kriv človek, nista niti upala pomisliti, saj sta vedela, da so bili ljudje v Preddvoru, še posebno pa otroci vedno navdušeni, ko sta se spomladi vrnila iz daljne Afrike.

Težko sta se sprijaznila z izgubo gnezda. Štrk je kar nekajkrat časa strmel v odprtino dimnika, da bi našel izgubljeno gnezdo. Poskušal je s kljunom premakniti tudi težki železni trikotnik, vendar zaman. Ženska se v življenju lažje sooči s spremembo in tako je tudi pri štorkljah, saj je štorklja namreč kmalu opazila nedaleč stran novo gnezdo. Bilo ji je všeč, saj so ji poklicni gasilci iz Kranja pripravili mehko ležišče.

V štirih letih se je v Preddvoru izvalilo sedem štorkljic. Lansko leto žal nista imeli te sreče. Upajmo, da bo letos v novem domu te sreče več.

Še dobro, da je Boštjan Arnež, že drugi dan njunega prihoda, sadil krompir in sta si štrk in štorklja že drugi večer lahko na njegovi njivi privoščila slastno večerjo. Mojca, Vojko in Žarko so stalni opazovalci štorkljinega bivanja v Preddvoru, tako, da bomo o njih spet izvedeli kaj več, ko se bodo iz gnezda začeli dvigati beli puhki.

Pa srečno, preddvorski par štorkelj!

Slavko Prezelj  

vir: preddvor.si


Oglejte si tudi