DANES
20°C
12°C
JUTRI
23°C
7°C
Oceni objavo

Zaključene delavnice programa živimo zdravo

Program Živimo zdravo je Občina Preddvor izvajala v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno varstvo Kranj v sklopu desetih delavnic, ki so potekale od oktobra lanskega leta pa do februarja letos v prostorih Osnovne šole M. Valjavca Preddvor.

Cilj programa je bilo spodbujanje zdravega načina življenja občank in občanov. Tako smo na delavnicah prisluhnili temam o zdravju in dejavnikih tveganja, o kroničnih boleznih in debelosti, o prehranski piramidi, o zgodnjem odkrivanju raka, o zdravem srcu, o ginekoloških boleznih in o pridelavi – samooskrbi s sadjem in zelenjavo. Praktično pa smo se spoznali tudi z osnovami zdrave prehrane in o zdravem načinu njene priprave. Vse skupaj pa je bilo povezano s humorjem in telesno aktivnostjo.

Udeležba je bila za našo občino zadovoljiva, vseeno pa ni dosegla povprečja
obiska enakih programov v drugih občinah, predvsem v krajih na severno vzhodnem delu – v predelu glave naše »kure«. Na delavnicah so bili prisotni predvsem starejši občani, zlasti ženske in v pretežnem delu osebe, ki že tako gojijo zdrav način življenja - vsaj po zgledu njihovih postav in prisotni energiji sodeč. Na žalost sem bil jaz edini med njimi, ki sem kazal zgled človeka, ki je skregan z zdravim prehranjevanjem in ki mu tudi telesna dejavnost ni najbližji hobi. Delavnice pa so bile v večji meri namenjene prav meni podobnim osebam, da bi se vsaj po kratkih korakih začeli postopoma ukvarjati z bolj zdravim prehranjevanjem in večjo telesno aktivnostjo.

Program Živimo zdravo smo zaključili v četrtek, 16. februarja s prireditvijo, ki smo jo organizirali domači koordinatorji in pobudniki izvajanja delavnic. Zaključne prireditve se je udeležilo lepo število udeležencev programa in drugih poslušalcev. Na prireditvi  pa so prisostvovali tudi predstavniki Zavoda za zdravstveno varstvo Kranj, predstavniki Osnovne šole M. Valjavca Preddvor, predstavnici občine Železniki in župan Miran Zadnikar, ki se je tudi delavnic pogosto udeleževal.

Med uradnim delom programa s pozdravi, z nagovori in poročili nas je zabaval
harmonikar, za smeh pa sta poskrbela član otroške sekcije KUD Preddvor ter  teta Tončka. Na splošno je bilo za humor, ki je tudi del zdravja, dobro poskrbljeno. Med krajšim odmorom pred zaključno predstavitvijo in ponudbo zdrave hrane, smo se tudi malo razgibali.
1/5







Moram omeniti, da smo poskrbeli tudi za nadaljevanje rekreacije v naravi s tem, da smo uvedli vpisno knjigo, v kateri se bomo udeleženci programa in pa tudi ostali zainteresirani obiskovalci sv. Lovrenca, na »gori« nad Bašljem, lahko vpisovali in s tem potrjevali naše pohode. Knjigo smo v soboto, 18. februarja dopoldne predali lastnici Planinskega doma na Lovrencu, kjer zdaj že služi svojemu namenu. 

Menimo, da je projekt dosegel svoj namen, vendar bo na njem še treba delati in ga dopolnjevati. Spomladi bo organiziran test hoje na dva kilometra, o datumu pa vas bomo pravočasno seznanili preko medijev.

Na koncu bi se v imenu koordinatorjev zahvalil vsem udeležencem delavnic, predavateljem, demonstratorjem, Zavodu za zdravstveno varstvo Kranj, Občini Preddvor, Osnovni šoli Matija Valjavca, sodelujočim na zaključni prireditvi in vsem, ki so s svojimi izdelki brezplačno poskrbeli za pogostitev na zaključni prireditvi.

Zapisal: Miro Roblek

Oglejte si tudi