JUTRI
20°C
14°C
SRE.
20°C
12°C

PREDDVORSKI GASILCI VETERANI OBNOVILI VOZ IZ LETA 1928

Potem ko so gasilci veterani PGD Preddvor v začetku aprila na ogled postavili obnovljeno motorno brizgalno Rosenbauer, staro pet desetletij, so včeraj zvečer v središče Preddvora pripeljali obnovljen vprežni gasilni voz iz leta 1928.

 Po 87 letih je voz spet tak, kot je bil 2. oktobra 1928 na žegnanju v Preddvoru. Služil je kot prevozno sredstvo za motorno črpalko Rosenbauer 600. Gasilski veterani Ivan Hočevar, Ivan Kociper, Andrej Sodnik, Jožef Škrvada, Janez Polajnar, Franc Celar in pripravnik Franc Dolinšek so z obnavljanjem voza začeli 16. maja in v garaži veterana Hočevarja prebili 443 delovnih ur.

»Pred 86 leti in osmimi meseci je voz stal ravno tu, kamor smo ga pripeljali danes na ogled. Po žegnanju je bil  shranjen v starem gasilnem domu, leta 1940, ko je še vedno služil svojemu namenu, pa smo ga preselili v nov dom. Leta 1970, ko smo kupili nov IMV kombi, se je upravni odbor odločil, da ta voz odpelje na odpad. Blagajnik ga je res odpeljal iz doma, a k sreči shranil na šupi, kjer je miroval 45 let. Pred dvema letoma pa se je s pomočjo naše okrožnice, da iščemo staro gasilsko opremo, voz ponovno znašel na našem dvorišču. Zdaj smo ga obnovili in tako veterani skrbimo za to našo staro dediščino, kar jo še imamo,« je zgodovino obnovljenega prevoznega sredstva opisal veteran Andrej Sodnik.

1/6

Obnova se je začela

Obnovljen voz v središču Preddvora (foto Media butik)

Postanek in okrepčilo veteranov v Gorskem privezu (foto Media butik)

Voz so ročno prepeljali v gasilni dom (foto Media butik)

Veterani in veteranka Pavla Zadnikar z županom Miranom Zadnikarjem, ter predsednikom in poveljnikom PGD Preddvor

Napis potreben obnove

 Zaenkrat so z obnavljanjem stare gasilske opreme zaključili, v prihodnosti pa imajo željo obnoviti še gasilski avtomobil, a mu do statusa oldtimerja, manjkajo še štiri leta. Glede na njihovo vitalnost in voljo do dela,  pa bodo do prihodnjega leta, ko PGD Preddvor praznuje 120. obletnico delovanja, zagotovo še našli razlog, da bodo s svojimi dejanji spodbujali mladi rod gasilcev k spoštovanju starine, s katero se doslej niso srečevali.

Oglejte si tudi