JUTRI
24°C
12°C
SRE.
22°C
13°C

LETALSKA NESREČA GORENJSKA 2014

V soboto, 11. oktobra 2014 je na širšem območju Štefanje Gore v občini Cerklje na Gorenjskem potekala enodnevna kombinirana vaja.

Vaja letalske nesreče je bila namenjena preverjanju pripravljenosti enot za zaščito in reševanje za ukrepanje ob letalski nesreči. Na praktični vaji je na poti proti Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana na področju Štefanje Gore iz neznanega vzroka strmoglavilo potniško letalo s 50 potniki, ki so bili po prvih informacijah mrtvi oziroma težko poškodovani. Med strmoglavljenjem je letalo  razpadlo, kosi letala so padli na različne lokacije, iz razbitin je iztekalo gorivo, zaradi katerega je pretil izbruh požara,  ogroženi so bili tudi viri pitne vode.

Na vaji je sodelovalo več kot 310 oseb in 60 vozil ter okoli 150 ostalih udeležencev –  imitatorjev, ocenjevalcev, opazovalcev in drugih.  

Med »ponesrečenci« so bili tudi člani PGD Preddvor. V vlogi ponesrečencev so se lahko vživeli v stisko ljudi, ki se znajdejo v takih nepredvidljivih dogodkih. Na terenu se gasilci zelo velikokrat srečajo tudi s ponesrečenci, ki jim je potrebno na tak ali drugačen način pomagati. In če smo se enkrat sami znašli v vlogi poškodovanca, se na terenu lažje spopademo z dano situacijo. Čeprav kraj nesreče ni bil na našem ozemlju in pri vaji nismo sodelovali kot gasilci operativci smo se vseeno veliko naučili. Ogled situacije z drugega zornega kota, opazovanje posredovanja ekip za reševanje in sam potek nesreče so nam prinesli veliko novih izkušenj.

1/4

Letalska nesreča - vaja - Štefanja Gora



Oglejte si tudi