Preddvor

DANES
18°C
12°C
JUTRI
19°C
9°C
Oceni objavo

20 naravovarstveni dan na Kališču

V soboto 11.06.2011 je na Kališču potekal tradicionalni »20. Naravovarstveni dan« v organizaciji PD Kranj in Planinske sekcije Preddvor. Kot vsako leto so ob tem dnevu organizirane različne delovne akcije. Prav zaradi tega se je skupina članov Planinske sekcije Preddvor odpravila na Kališče že v petek 10.06.2011. Tega dne so posekali oz. očistili zaraščujoče drevje in grmičevje na in ob heliodromu za kočo. Na Malem Kališču so očistili okolico in uredili spominsko obeležje oz. grob kjer sta pokopana Ručigaj in Vodopivec. Za urejanje tovrstnih in drugih obeležji je dolžna skrbeti občina. Pred kočo na dvorišču so obnovili dotrajano in podrto ograjo. Uredili so tudi okolico koče.

 

Naslednji dan t.j. 11.06.2011 pa je bila v zgodnjih jutranjih urah organizirana delovna akcija v kateri so popolnoma obnovili del poti od koče proti Malemu Kališču. V soglasju s predstavniki AS Bašelj in revirnega gozdarja Tomaža POLAJNARJA so udeleženci delovne akcije posekali nekaj manjših dreves, ki so že zastirala pogled na Preddvor. Ves les so udeleženci delovne akcije spravili za potrebe markacijskega tečaja, ki bo pod okriljem PZS izveden v letu 2012 prav na Kališču. Vejevje so člani nametali na dobro uhojeno divjo pot, ki so jo naredili obiskovalci Kališča. Po končanih delovnih akcijah pa je bila ob 12.00 uri organizirana okrogla miza na temo »Svetovno leto gozdov«, ki ga je za to leto razglasila OZN. Okrogle mize so se udeležili:
- univ. dipl ing. Anton LESNIK, velik strokovnjak s tega področja,
- revirni gozdar univ. dipl. ing. Tomaž POLAJNAR z ZZG,
- predsednik AS Slavko ROBLEK s ;lani
- predsednik PD Kranj, mag. Franc EKAR in
- večinoma člani Planinske sekcije Preddvor.
Po izjemno zanimivem predavanju Antona LESNIKA se je razvil sproščen pogovor
o neodgovornem ravnanju z gozdovi. Tako so bili izpostavljeni problemi vožnje z
motornimi vozili in kolesi v naravnem okolju, predvsem na gozdnih cestah, vlakah,
planinskih poteh in po brezpotjih. Predsednik AS Slavko ROBLEK pa je pohvalil odlično sodelovanje s Planinsko sekcijo Preddvor pri čiščenju planin in predlagal, da bi s tako obliko sodelovanja nadaljevali tudi v prihodnje. Člani PS so se s tako obliko sodelovanja strinjali. Glede na zanimivo tematiko je okrogla miza potekala dlje kot je bilo predvideno. Udeležba je bila nekoliko pod pričakovanjem, saj je marsikoga odvrnila neobetavna vremenska napoved. Ne glede na to pa ocenjujemo, da je bila izvedba »Naravovarstvenega dne« uspešna tako pri izvedbi delovnih akcij kot pri organizaciji okrogle mize na temo »Svetovnega leta gozdov«. Žal se okrogle mize ni mogel udeležiti župan preddvorske občine g. Miran ZADNIKAR, ki je po izvedenih delovnih akcijah v petek in soboto moral v
dopoldanskih urah sestopiti v dolino zaradi neodložljivih drugih obveznosti.

Po zaključku okrogle mize sta članici PS in PD vsem udeležencem delovnih akcij in
okrogle mize postregli z malico, ki jo je pred tem pripravila oskrbnica koče.

                                                                      Načelnik PS Živko DREKONJA


Oglejte si tudi