DANES
24°C
6°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Mednarodni festival Free Forms • Preddvor 2019

Po lanskoletnem odmevnem dogajanju v sklopu prve slovenske izvedbe festivala improvizirane glasbe in svobodnih oblik bo slikovita gorenjska vasica Preddvor, ob idiličnem jezeru Črnava, 14. in 15. junija 2019 ponovno prizorišče festivala Free Forms. Že 13. junija, večer pred začetkom festivala, pa bo manjša zasedba glasbenikov dogajanje v Preddvoru napovedala z novinarsko konferenco in nastopom v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani. 

Mednarodni festival Free Forms Preddvor uteleša svobodne oblike različnih glasbenih inumetniških praks s poudarkom na improvizirani glasbi in eksperimentalni zvočnosti, s svojo specifično programsko zasnovo pa predstavlja pravo posebnost med slovenskimi glasbenimi festivali.

Akustični atrij gradu Hrib bo ponovno naselil umetniški dialog med glasbeniki, ki s svojo virtuoznostjo in odprtim duhom gradijo kompleksno, večdimenzionalno stvarnost, ambienti Preddvora z njegovo okolico pa bodo predstavljali čudovito naravno zvočno kuliso za spremljajoče dogodke. Posebnost festivala Free Forms Preddvor se skriva v dejstvu, da ne vključuje že izoblikovanih skupin, temveč se zasedbe tvorijo na prizorišču samem. Izvajalci nikoli ne vedo vnaprej, kdo bo igral s kom, letošnji nabor pa obsega 14 glasbenikov iz Slovenije, Avstrije, Madžarske, Francije, Irana, Avstralije in Mehike.

S svojevrstno glasbeno empatijo in interakcijo tako simultano in spontano ustvarjajo enkratne in neponovljive glasbene oziroma koncertne izkušnje, večplastne instrumentalne dialoge znotraj svobodne improvizacije pa nadgrajujejo v skupinsko komunikacijo in vzajemno zvočno soodvisnost.

Osrednji glasbeni dogodek letošnjega festivala bo predstavljal koncertni večer v petek, 14. junija, v atriju preddvorskega gradu Hrib, ob jezeru Črnava. V soboto, 15. junija, pa bo sledila premiera novega turističnega produkta destinacije, poimenovanega “Zvočna razglednica Preddvora”. Izviren in unikaten produkt je razvil programski vodja festivala, Boštjan Perovšek, bodočim obiskovalcem pa ga bo izvajal v sodelovanju z Zavodom za turizem Preddvor.

PROGRAM

Četrtek, 13. junij 2019

TRUBARJEVA HIŠA LITERATURE, LJUBLJANA
17.00 - NOVINARSKA KONFERENCA
17.30 - NAPOVED FESTIVALA FREE FORMS • PREDDVOR 2019 S KONCERTOM

Boštjan Perovšek - elektronika, zvočni prostori (Slovenija)
Emil Gross – bobni, tolkala (Avstrija)
Jaka Ropret - bas kitara (Slovenija, Francija)

Petek, 14. junij 2019

ATRIJ GRADU HRIB, PREDDVOR
21.00 - KONCERTNI VEČER

Cena vstopnice v predprodaji: 5 eur
Cena vstopnice na dan koncerta: 8 eur

Prodaja vstopnic: spletna prodaja in prodajna mesta Mojekarte.si (Logo, Petrol, OMV, kioski Delo, trafike 3DVA...)

Z uveljavljenim Free Forms zvočnim konceptom svobodnih oblik se festival v Preddvoru znotraj razvejane mreže prizorišč ob Berlinu, Dunaju, Parizu, Budimpešti in Bratislavi vrisuje kot svojevrstna „mreža vzajemnosti“ oziroma prostor soočanja mednarodne združbe glasbenikov, znotraj katerega ti svobodno prehajajo med jazzom, free jazzom, eksperimentalno, improvizirano glasbo in „raznoliko novodobno zvočnostjo“ ter glasbenim zvrstem dodajajo nove dimenzije, osvobojene kakršnihkoli spon oziroma žanrskih omejitev.

Cene Resnik – saksofon (Slovenija)
Boris Janje - bas (Slovenija)
Rozbeh Nafisi - santur (Iran, Avstrija)
Sylvia Bruckner – klavir (Avstrija)
David Karla - bas klarinet, saksofon (Avstralija, Madžarska)
Emil Gross - bobni, efekti (Avstrija)
Jaka Hawlina – trobenta (Slovenija)
Bogdana Herman – glas (Slovenija)
Mauricio Valdes - električna kitara, elektronika (Mehika, Slovenija)
Brane Zorman - elektronika (Slovenija)
Boštjan Perovšek - elektronika, zvočni prostori (Slovenija)
Marius Binder - klavir (Avstrija)
Jaka Ropret - bas kitara (Slovenija, Francija)
Anna Adensamer - ples (Avstrija)

Sobota, 15. junij 2019

HOTEL ALMA • GRAD HRIB, PREDDVOR (grajska terasa)
9:30 - PREMIERA TURISTIČNEGA PRODUKTA: ZVOČNA RAZGLEDNICA PREDDVORA

Udeležba na premieri je brezplačna.

Skladatelj, glasbenik in oblikovalec zvočnih prostorov, Boštjan Perovšek, premierno pripravlja pravo zvočno pustolovščino z naslovom Zvočna razglednica Preddvora. 

Opremljeni z našpičenimi ušesi se odpravimo v okolico Preddvora in doživimo prijazno okolje nekoliko drugače. Tudi tisti, ki Preddvor poznate, ga dojemate v glavnem z očmi. Kaj pa zvok? Ste že poslušali ptiče, čebele, muhe, veter, oddaljeno žaganje, košnjo trave, veslanje, drsenje čolna po gladini jezera, ...? Morda pa le zven korakov in govorjenje? Če ne, je zdaj odlična priložnost za kaj takega. Če pa ste že izkusili zvok, ponovno poslušanje ne bo prav nič odveč! 

Zavzeli bomo pravo lovsko prežo, sledili in čakali zvoke, ki nas bodo spominjali na Preddvor. Morda pa lahko začnete snemati že na petkovem koncertu. Tudi festival Free Forms je del zvočnega Preddvora. Če se bo kdo kopal ali veslal, … bo še bolj zanimivo!

Kaj pa oprema?


Usmerjeni ali stereo mikrofon in digitalni prenosni snemalnik. Če to ni možno, lahko digitalna kamera, fotoaparat, mobilni telefon, ... z možnostjo izvoza digitalnih datotek. Na pozabite slušalk!!
Pohodni čevlji, pohodna obleka, pokrivalo, krema za sončenje, zaščita pred komarji in klopi, naravna poživila po izbiri udeleženca.

Pogoji niso prezahtevni in prav vsak gre lahko na malo drugačen sprehod - zvočni sprehod! Udeleženci bodo dobili povezavo do Preddvorske zvočne razglednice, da si jo bodo lahko doma v miru poslušali.

Oglejte si tudi