Preddvor

JUTRI
19°C
12°C
SRE.
20°C
10°C
Oceni objavo

Gregorjevo smo popestrili tudi učenci OŠ Matije Valjavca, Preddvor in otroci iz vrtca Preddvor in Bela.

Na gregorjevo se ptički ženijo, pravi slovenski pregovor, in prav to je zapisal že Oton Župančič v pesmi Duma: »Na Gregorjevo - otec, še veš? - se ptički ženili so …«.

Po več krajih v Sloveniji že desetletja pripravljajo prireditev na predvečer gregorjevega, to je 11. marca, ko se začne temniti. Marca se dan že precej daljša in ljudem ni bilo potrebno več tako dolgo delati ob umetni svetlobi – svečah, zato so jih ljudje simbolično predali v vodo, ki jih je ponesla po toku navzdol. Ta običaj se obnavlja tudi v Preddvoru. Otroci so s pomočjo staršev in starih staršev naredili gregorčke različnih velikosti iz raznovrstnih materialov. Nanje so pritrdili sveče, celo novoletne lučke, da so lepo svetili. Nekateri so gregorčke izdelali že v vrtcu, drugi v šoli, ostali pa na delavnici na gradu Dvor.

Ob 17.30 so se zbrali otroci pri gradu Dvor in v dolgem sprevodu skupaj prepevajoče odšli k preddvorskemu jezeru Črnava. Na čelu sprevoda sta za dobro voljo skrbela harmonikarja Miran Murnik in četrtošolec Aljaž.

Pri jezeru so nas že pričakali gasilci PGD Preddvor in gospod Andrej Zorman, ki je priskrbel ozvočenje, da so ljudje lažje spremljali program, ki so ga pripravili osnovnošolci. Otroškemu pevskemu zboru OŠ Matije Valjavca Preddvor so se pridružili tudi otroci iz vrtca (skupine Sončki, Oblački in Knofki). Skupaj smo zapeli pesmi »So ptički se ženili« in »Petelinček je na goro šel«. Za mlade pevce je bil to prvi javni nastop.

Pevci od 3. do 5. razreda so zapeli pesmi Prišla bo pomlad in Včeraj sem bil na Viču, pred tem pa pripovedovali, kako so včasih v Tržiču, kjer je zelo poznan običaj »Vuč v vodo«, izdelali papirnate ladjice, nanje položili po več kratkih sveč, jih prižgali in ladjice spustili po vodi. Ko so svečke dogorele, se je papirnata ladjica vžgala in goreča potopila. Spet drugi so v stare peharje naložili s smolo oblite oblance in jih spuščali po vodi, češ naj voda odnese neprijetno delo ob slabi svetlobi.

1/6

Gregorčki v jezeru



Sprevod Dvor

Sprevod harmonikaša

Sprevod pri jezeru

Letošnji gregorčki so bili različnih oblik in velikosti, zaradi skrbi za čisto okolje pa si prizadevamo, da so izdelani iz naravnih materialov. Največjega gregorčka je prinesla tretješolka Lila, ki ga je izdelala še po stari navadi v obliki velike cerkve.

Gasilci so pomagali prižigati svečke na gregorčkih in jih spuščati v jezero. Ko se je stemnilo, so jezero krasili gregorčki. Nekateri otroci so morali dolgo čakati, da je njihov gregorček zopet priplul v nizko vodo, kjer so ga gasilci lahko ujeli in vrnili lastniku ter tako poskrbeli, da je jezero ostalo čisto.

Bil je še en prijeten večer in veselimo se že, da bomo tudi v prihodnje izdelovali gregorčke.

Zapisala Simona Kralj, zborovodkinja šolskih pevskih zborov


Oglejte si tudi