DANES
25°C
8°C
JUTRI
25°C
9°C
Oceni objavo

Ekskurzija v Prekmurje

Medgeneracijsko društvo Mozaik generacij Polzela je tudi letos za svoje člane prostovoljce, voditelje skupin in druge člane organiziralo strokovno ekskurzijo. Na zadnji dan avgusta smo se z avtobusom odpeljali odkrivat nov košček naše lepe domovine. Tokrat smo se odpravili v Prekmurje.

Najprej smo imeli kratek postanek na počivališču Tepanje, kjer smo se malo okrepčali. Nato smo pot nadaljevali v tradicionalno lončarsko vas  Filovci. Etnološki muzej na prostem Filovci prikazuje avtohtono panonsko arhitekturo - panonsko hišo, cimpračo. Izvedeli smo vse o zgodovini lončarstva, ki se je tu najbolj ohranilo, in ta obrt gre iz roda v rod. Ogledali smo si kopasto peč, v kateri se žge glina, in kako se iz gline naredi začetni izdelek. Zraven je tudi trgovina, kjer prodajajo lončevino.

Pot smo nadaljevali v Šalovce, kjer sta eko socialna kmetija Korenika in večgeneracijski center Štorklja. Tu na treh kmetijah in 25 hektarjih zemlje ekološko pridelujejo predvsem razna zelišča in vrtnine. Imajo tudi domače živali. Najpomembneje pa je to, da so v delo vključeni ljudje, ki so težje zaposljivi. Ta kmetija jim poleg dela v naravi omogoča  tudi socialne stike. Tudi tu je trgovina, kjer je mogoče kupiti njihove izdelke: domače sokove, marmelade, čaje in drugo.


Prikaz lončarjenja

Pozno kosilo smo nato imeli v neposredni bližini. Na poti domov smo se ustavili še pri paviljonu Expana v neposredni bližini Murske Sobote, kjer je tudi Soboško jezero. Polni lepih vtisov in hvaležnosti za prijeten dan smo se odpravili proti domu.

Naši predsednici Marjani Šmajs se vsi zahvaljujemo za organizacijo in skrb.

Milena Beloševič

Oglejte si tudi