Polzela

JUTRI
24°C
6°C
NED.
23°C
10°C

Utrinki nordijske hoje po Polzeli in ogled gradu Komenda

V sredo, 6. septembra 2023, je bilo za člane Medgeneracijskega centra Prebold dopoldne nepozabno, polno raziskovanja in druženja. Vabilo iz sosednjega Medgeneracijskega centra Polzela nas je popeljalo na nordijsko hojo po idilični Polzeli, a to ni bila le običajna hoja. Bilo je nekaj posebnega, nekaj, kar nam bo še dolgo ostalo v spominu.

Najprej smo si ogledali čudoviti polzelski medgeneracijski center, kjer se srečujejo in ustvarjajo prijetno vzdušje. Marjana Šmajs, ki vodi center, nas je popeljala skozi zgodovino in nam razkrila, kako ta osrednji prostor deluje v harmoniji s skupnostjo. Nato smo se podali na nordijsko hojo, nekateri s palicami, drugi brez, a bistvo je bilo v gibanju. In čeprav je bilo hoditi s palicami veliko lažje, smo vsi uživali v korakih na svežem zraku. Med potjo so nam predstavili nekaj znamenitosti Polzele, a najbolj blesteča je bila nedvomno Komenda, grad, ki krasi ta kraj. Ob vstopu na dvorišče nas je pozdravil antični lev iz prvega stoletja, kot čuvaj zgodovine.

Naš vodnik skozi grad, vodja TIC Damjan Jevšnik, nas je navdušil s svojim znanjem. Spoznali smo številne zanimivosti o tej zgradbi, med drugim spominsko ploščo, posvečeno Francetu Prešernu, čudovito poročno dvorano in celo najstarejšo sušilnico hmelja. A vrhunec je bil ogled razstave eksponatov malteškega viteškega reda, ko smo imeli priložnost videti repliko viteza hospitalerja, oblečenega in oboroženega kot v začetku 13. stoletja. Filmček nas je popeljal v čas, ko so se oblačili vitezi, kar je bilo precej nerodno, vsa oprava pa precej težka, težja od 30 kilogramov. S ponosom so nam predstavili tudi Občinsko knjižnico Polzela in v njej sobo Neže Mauer, kjer so razstavljeni njeni osebni predmeti. Posebno pozornost smo namenili koruzni punčki, ki je bila njena otroška spremljevalka in navdih za njeno otroško knjigo. Tiste, ki se odločijo in vstopijo v zakonski jarem na gradu Komenda, čaka posebno presenečenje - koruzna punčka, ki postane del lepih spominov. Za konec smo si ogledali še zanimiv film o gradu Komenda, ki je zaokrožil našo izjemno izkušnjo.

1/2

V prostorih medgeneracijskega centra

V parku Šenek

Po ogledu gradu nas je Medgeneracijski center Polzela popeljal skozi park Šenek do doma starejših na Polzeli, kjer smo se osvežili s sladoledom, kavo in osvežilnimi napitki. Vse skupaj je bilo resnično nepozabno in že komaj čakamo na naslednje srečanje pri nordijski hoji po Preboldu, ko bomo ponovno raziskovali, se družili in ustvarjali nove spomine.  

 Mirica Reberšek

 

Oglejte si tudi