Nazarje

DANES
21°C
8°C
JUTRI
19°C
12°C

Bili smo v Vratih

PD Nazarje vsako leto organizira planinski izlet za vse generacije. Namenjen je najmlajšim in malo manj mladim članom društva. Letos smo se napotili v znamenito alpsko dolino Vrata, po naravoslovni poti imenovani »Pot Triglavske Bistrice«.

Izlet je v sodelovanju s planinskim krožkom Mladinskega odseka Stonoga in ob podpori vodniškega odseka izvedel odsek za varstvo gorske narave. Udeležilo se ga je več kot 40 planincev, najmlajših in mladih po srcu.


Spoznavali ter občudovali so lepote in zanimivosti doline Vrata: slap Peričnik, konglomeratne Galerije (Lope), strugo reke Bistrice ter njeno delovanje skozi čas in danes, vodne izvire sredi gozdov, grbinaste travnike, pisano alpsko floro in tudi del favne (enega polža so skoraj pohodili), ter nenazadnje vršace nad dolino s Triglavom na čelu, čeprav so se le ti pogosto skrivali za koprenastimi oblaki.

Izlet je vodila varuhinja gorske narave Alja, ki je nadobudnim mladim planincem pokazala tudi domovanja škratov in vil, predstavila, kaj je v gozdu v tem času užitno in okusno, ter razložila, zakaj je voda v gozdu pitna in zakaj so nekateri kamni okrogli in drugi robati …

1/6







Za najmlajše sta poleg staršev skrbeli mentorici planinskih skupin Manica in Marjana. Starejši mladi so poskrbeli sami zase. Da je izlet potekal varno in zanesljivo, sta poskrbela planinska vodnika Bojan in Marjan.

Povezave

PD NAZARJE

Oglejte si tudi