Oceni objavo

OBVESTILO OBČANOM PRIZADETIH V NEURJU Z MOČNIM VETROM IN TOČO DNE 2.6.2022

Neurje z močnim vetrom in točo je 2.6.2022, na območju občine Mokronog-Trebelno povzročilo večjo materialno škodo. Meteorna voda je zalivala stanovanjske objekte ter gospodarska poslopja, močan veter pa razkrival strehe ter podiral drevje, ki je poslabšalo prevoznost občinskih cest. Toča je poškodovala več vozil in objektov, med drugim tudi streho Osnovne šole Mokronog in s tem onemogočila izvedbo pouka učencev od 6.-9. razreda. Za odpravo posledic so bila aktivirana gasilska društva OGP Mokronog, dežurni delavci vzdrževanja cest ter dežurni delavci Elektra Celje d.d.. Odpravo posledic neurja tekom današnjega dne izvajajo delavci Komunale Trebnje d.o.o. in gasilska društva, ki prioritetno vzpostavljajo prevoznost občinskih cest in črpajo vodo tam kjer je ogroženo premoženje občanov.

Občina Mokronog-Trebelno bo na Upravo RS za zaščito in reševanje (URSZR) podala poročilo o poškodbah na objektih in infrastrukturi ter prvo okvirno oceno škode na kmetijskih površinah in kulturah.

V kolikor bo URSZR izdala sklep o pričetku škode, vas bomo pozvali k prijavi škode občinski komisiji, ki bo ocenila škodo. Na občane, ki jim je bila povzročena škoda, apeliramo, da škodo pred sanacijo fotografirajo oz. drugače dokumentirajo, saj bodo dokazila potrebna v kasnejših fazah postopka. Če ste utrpeli škodo na stvareh (hiše, gospodarska poslopja) in boste zadeve urgentno sanirali, si shranite fotografije in vse račune v zvezi s popravili.

Občina Mokronog-Trebelno nima neposredne zakonske podlage za izplačila povračil škode, ki so v neurju nastale fizičnim in pravnim osebam, ampak je to pristojnost države Republike Slovenije.

Dokumenti, priloge

Oglejte si tudi