DANES
22°C
15°C
JUTRI
25°C
11°C
Oceni objavo

Pestra in bogata 26. Kresna noč

Mokronog, 22. 6. 2014 – Entuziazem organizatorjev, bogat in odličen program 26. Kresne noči, ter okusna gostinska kulinarika lokalnih ponudnikov, so uspeli odgnati debele oblake iznad Mirnske doline. Napovedano deževje je trško jedro Mokronoga opralo ravno ob pravem času, to je tik pred sobotnim popoldanskim finalom. Program kresne noči je sledil v celoti, le z rahlim zamikom, »Noč kot pravljico«, osrednjo kulturno prireditev pa je organizator vseeno raje preselil v topel kulturni dom.

Pri organizatorju, tradicionalno je to TD Mokronog, so pred dogodkom nekoliko trepetali glede obiska na letošnji tradicionalni večdnevni prireditvi, saj je ožja in širša okolica ravno na to soboto ponujala celo plejado dogajanj. A kot kaže, neupravičeno. Mokronog je, navkljub relativno slabi vremenski napovedi in precejšnji ohladitvi, obiskalo mlado in staro od vsepovsod. Opaziti je bilo, da so tja prišli celo Kekovi gosti izpod kozolcev v Šentrupertu, ki so si očitno zaželeli še bolje spoznati Mirnsko dolino in doživeti še več njene avtentičnosti.

Kresna noč se je začela že v petek z nabiranjem praproti in kresnic v bližnjih gozdovih ter okraševanjem trškega jedra. Ta se je ves žareč in odet v venčke, kot mlada nevesta, naslednje jutro prebudil še v tradicionalni kramarski sejem. Astronomski večer je zaradi padavin v petek sicer odpadel, organizator pa nanj ponovno vabi že v sredo 24. junija 2015, s pričetkom ob 19.30, izpred gasilskega doma Mokronog.

Udeležencev 10. kolesarskega maratona po Mirnski dolini je bilo 86. »To je žal nekoliko manj kot lansko leto. Razlog je slabo vreme in sovpadanje s trebanjskim maratonom, a smo vseeno zadovoljni, saj smo se lahko posvetili res vsakemu udeležencu,« pove predsednik Kolesarskega društva Dolenjska balanca, g. Mitja Sluga. Dežja na srečo takrat še ni bilo, žal pa je ta krepko opral tekače 2. teka Kresne noči, ki so tekli popoldan. To je bilo tudi v času proslave ov dnevu državnosti. Celo soboto so bili neutrudljivi odbojkarice in odbojkarji na mivki. Teh je bilo kar petdeset, od tega šestnajst moških dvojic in devet ženskih. S tekmami so zaključili šele pozno v noč.

Dobro udeležbo je beležil tudi prvi EX TEMPORE Mokronog-Trebelno. Ustvarjalci, teh je bilo dvanajst, so prišli tako iz Mokronoga, kot iz sosednjih društev iz Trebnjega in Novega mesta. Izbirali so med tematikami naravne in kulturne dediščine, običajev naših prednikov in podobno.Njihove izdelke tega dne bo moč videti in kupiti na razstavi, katere otvoritev bo v sklopu prireditve »Apel podobo na ogled postavi«. Ta bo v kulturnem domu Mokronog dne 3.12.2015.

1/2


Čarovniku Sam Sebastianu je uspelo Mokronog dodobra razpoložiti. Po uradni otvoritvi prireditve in govoru župana g. Antona Mavra, so se predstavili še vinogradniki, sledil pa je težko pričakovan osredji kulturni dogodek »Noč kot pravljica«, ki je dvorano kulturnega doma Mokronog zapolnil do zadnjega sedeža. Prireditev je obiskovalce s svojo dovršenostjo, za katero je poskrbel njen režiser in scenograf, g. Stane Peček, pustila brez besed in očarane. Na razmočen prireditveni prostor za Strelovim Turnom je množica po predstavi odromala le še na prižig tradicionalnega kresa.

Na osrednjem odru so v tem času že s polno paro ustvarjali lokalni gostinci, ti so med drugim spekli preko 100 kg lignjev, glasbena skupina Nočni skok pa je že ogrevala zbrano publiko. Zabava je dosegla svoj višek malo pred polnočjo, ko je na oder stopila še diva slovenske glasbe, Nuša Derenda.

Tudi letošnji uspeh Kresne noči je prepričal mnoštvo zagnanih organizatorjev, da velja s prireditvijo nadaljevati tudi v prihodnje. Sicer pa se v Turistične društvu Mokronog že ukvarjajo z organizacijo 15. svetovnega festivala praženega krompirja, ki bo letos v jeseni v Mokronogu. Vabijo, da se ga udeležite tudi vi.

 

Avtor: Mateja Podgoršek

 

Vir: Sporočilo za javnost, Občina Mokronog-Trebelno

Oglejte si tudi