Mislinja

DANES
18°C
12°C
JUTRI
20°C
8°C
Oceni objavo

Proslava pri Treh žebljih

74 let je minilo, odkar je 69 borcev Pohorskega bataljona bilo svojo poslednjo borbo pri Treh žebljih na Pohorju. V spomin na ta tragični dogodek vsako leto organizatorji pripravijo komemorativno proslavo pri spomeniku padlim borcem tega bataljona
Letošnji shod udeležencev te komemoracije je bil nekoliko manj množičen kot prejšnja leta. Temu je botroval hud mraz na dan prireditve, poleg tega pa je bila na ta dan tudi velka športna prireditev ob vznožju mariborskega Pohorja, kjer se je odvijala smučarska tekma Zlata lisica. Ta je privabila številne ljubitelje smučanja, ki so se sicer prejšnja leta tudi udeleževali komemoracije pri treh Žebljih.

Ob 11. uri se je pričel osrednji del prireditve, pri kateri so v kulturnem sporedu sodelovali osnovnošolci. Slavnostni govornik je bil minister za kulturo RS Tone Peršak, prireditve pa so se udeležili tudi drugi pomembni poltiki, med njimi minister za kmetijstvo in prehano Dejan Židan, ministrica za okolje in prostor Irena Majcen in poslanka v evropskem parlamentu Tanja Fajon.

Tone Peršak je v svojem nagovoru posebej izpostavil junaštvo, ki so ga izkazali borci Pohorskega bataljona, s tem da so žrtvovali svoja življenja v neenaki borbi s skoraj 10 krat večjim številom nemških vojakov in policistov na dan te borbe.

Ta se je odvijala 8. januarja leta 1943. Takrat so tudi padli vsi borci tega bataljona, razen enega, ki pa je bil kasneje ustreljen v Ljubnem ob Savinji. 17. januarja istega leta so padli še poslednji borci te partizanske enote, ki so bili sicer v času osrednje borbe na patrulji, vendar so jih Nemci v neenaki borbi v Završah nad Mislinjo po izdajstvu pokončali. 

Iz Mislinje je društvo za ohranjanje tradicij NOB organiziralo avtobusni prevoz do Osankarice. V enoti Pohorskega bataljona sta namreč padla tudi dva rojaka iz Mislinje: Zdravko Čebular in Ernest Prevolnik. Zato tudi mislinjska občina vsako leto na dan komemoracije položi spominski venec pri spomeniku padlih borcev. Udeležencem iz Mislinje se je pridružil tudi župan Mislinjske občine Bojan Borovnik,
1/7

Skupinski posnetek udeležencev iz Mislinja v Vitanju

Mrzlo zimsko vreme je letos zadržalo veliko vsakoletnih udeležencev

Slavnostni govornik Tone Peršak si ogleduje muzejsko zbirko na Osankarici

Nekaj politikov je le čutilo potrebo, da se pokloni žrtvam 2. svetovne vojne

Mislinjska delegacija polaga spominski venec ob spomeniku

Kljub mrazu so udeleženci vztrajali do konca komemoracije

Brez harmonike na takšnem srečanju pač ne gre


Naslednjo soboto bodo planinci PD Zreče organizirali množični pohod "Po poteh Pohorskega bataljona". V lanskem letu sta bili obe prireditvi na isti datum, tako da so se udeležencem, ki so prispeli z avtobusi, priključili še planinci, ki so pred tem prehodili planinsko pot od Peska do Osankarice. Škoda je, da organizatorji obeh  prireditev ne uspejo uskladiti datumov tako, da bi na komemoraciji sodelovali tako udeleženci, ki prispejo z avtobusi do Osankarice, kot tudi pohodniki iz smeri Peska.

Letošnje srečanje udeležencev proslave pri Treh žebljih smo zaključili pri planinskem domu Osankarica, kjer so pripradniki slovenske vojske pogostili vse pohodnike z golažem.

Oglejte si tudi