Mislinja

DANES
21°C
4°C
JUTRI
22°C
4°C
Oceni objavo

44. SPOMINSKI POHOD NA OSANKARICO

Planinci PD Mislinja, PD Ravne na Koroškem in PD Gorenje skupaj na 44. pohodu Po poteh Pohorskega bataljona

 

V organizaciji načelnika vodnikov Koroške in našega vodnika Petra Zupanca ter ob zglednem  sodelovanju z vodniki PD Ravne in PD Gorenje Velenje smo se v soboto, 13. januarja 2024, skupaj udeležili zimskega, letos že 44. pohoda Po poteh Pohorskega bataljona, ki ga vsako leto organizira PD Zreče v spomin na zadnjo borbo Pohorskega bataljona. Po koncu pohoda se udeleženci nato zberemo še na planinskem druženju v Zrečah.

Številčno močna skupina 49 planincev in vodnikov se je po zbirni vožnji iz Raven, Slovenj Gradca, Mislinje in vse do Doliča v polno zasedenem avtobusu odpeljala proti Zrečam. Od tam smo nadaljevali vožnjo na Roglo vse do Koče na Pesku, kjer je bil štart pohoda.

Uradno vodniško ekipo naše skupine sta poleg Petra sestavljala še Danilo in Marjeta, pridružila sta se jima tudi vodnika Jože in naša legenda Franc Bricman. Seveda so imeli tudi planinci drugih dveh društev svojo vodniško ekipo, saj smo bili v zimskih razmerah številčno močna skupina.

Kavica ob prihodu v Koči na Pesku in idilično zimsko jutro s pravo zasneženo panoramo pohorske narave sta bila prva izmed mnogih zimskih užitkov tega dne. Po plačilu štartnine in prevzemu pohodniškega krofa smo se podali na zimsko pot. Skladno z dogovorom smo po skrbno pripravljeni snežni gazi ter dobro označeni poti hodili različno hitro v manjših skupinah, pomešani z drugimi udeleženci pohoda. Občudovali smo zimske idile dneva, ki so jih pričarale zasnežene pohorske smreke ter bukve, upognjeno podrastje ter lesketanje snega v soncu, in mnoge ujeli v fotografije. Temperature zraka, okoli 0 °C, so nam omogočile prijetno planinsko hojo in čas za medsebojne planinske pozdrave, kratke oddihe ter čudovite zimske razglede po naravi ob poti. Sonce na nebu ni zmotil niti en samcat oblak. Mnogo teh idiličnih pogledov na zimo in na pohod po Pohorju je v fotografije ujel tudi Peter.

Pohorski bataljon, ki se je uradno imenoval 1. bataljon Pohorskega odreda, je kot partizanska enota deloval v času Druge svetovne vojne od 11. septembra 1942 do 8. januarja 1943 na področju severozahodnega Pohorja. V času delovanja je izvedel preko 100 diverzantskih akcij in nekaj velikih sabotaž ter tako okupatorju prizadejal mnogo vojaških zapletov in škode. Pohorski bataljon se je 21. decembra 1942 premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Padec Pohorskega bataljona 8. januarja 1943, ki je tudi v zadnji bitki zadal Nemcem velike izgube, je sicer močno prizadel narodnoosvobodilno gibanje na Štajerskem, vendar pa je bila veličastna poslednja borba velika moralna spodbuda v nadaljnjih bojih z okupatorjem. Številni vsakoletni postanki pohodnikov ob spominskem obeležju na Osankarici so zato za ohranjanje poznavanja pomena zgodovinskih dogodkov še toliko pomembnejši.

1/12












Zaključna prireditev 44. spominskega zimskega pohoda je skupaj s srečelovom in s podelitvijo priznanj potekala v športni dvorani pri OŠ Zreče. Tam smo se okrepčali s toplim obrokom in se zavrteli ob zvokih ansambla Štravs. Organizatorju PD Zreče gre resnično vsa pohvala za odlično organizacijo in izvedbo pohoda.

Povezana in odlično razpoložena skupina planincev PD Mislinja, PD Ravne in PD Gorenje Velenje, čudovit zimski dan s pohodom po zasneženem Pohorju in druženje pohodnikov v Zrečah je soboto spremenilo v prijeten dan, ki si ga vsekakor želimo ponoviti in s tem pomagati ohranjati tradicijo pomembnih zgodovinskih dogodkov na našem območju.

 

Pripravila: Marjeta Fidler, vodnica PD Mislinja

 

Oglejte si tudi