DANES
26°C
12°C
JUTRI
23°C
16°C
Oceni objavo

ŠAH-MAT 4.0 - šahovski spektakel

Informacijska točka EUROPE DIRECT Novo mesto, ki deluje v okviru Razvojnega centra Novo mesto, bo 18. in 19. marca v sodelovanju s Šahovsko zvezo Slovenije in Šahovskim društvom Krka Novo mesto gostila pravi šahovski spektakel - šahovski turnir z osrednjo gostjo dogodka, šahovsko velemojstrico in svetovno mladinsko prvakinjo Lauro Unuk.


Šah spodbuja osnovne in višje kognitivne funkcije, od zaznavanja do načrtovanja, odločanja in predvidevanja. S pomočjo šaha urimo intuicijo in spomin, se učimo postavljanja ciljev, določanja prednostnih nalog, izboljša se nam tudi prostorska predstava. Je tudi odlična igra za povezovanje in druženje različnih generacij.
V okviru dogodka ŠAH-MAT 4.0 bodo potekala štiri šahovska tekmovanja:
• ???????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????? ????̌???????????????????????????? ???????????????????????? - prijave odprte
• ????????????????????????????????????????: ???????????????????? ???????????????? ???????????????????? ???????? ????̌???????????????????????????? – prijave odprte (še 10 prostih mest)
• ????̌???????????????????????????? ????????????????????????: ???????????????????????? ???????????????????????? - ???????????????? ???????????????????? ???????????????????? ????????????????????????????????????
• ???????????????????????????? ????????????????????: ????̌???????????????????????????? ???????????????????????????? - ???????????????????? ???????????????? ???????????????????? ???????????????????????? - prijave odprte


???????????????????????????????????????????????? ???????????????????????????? ????̌???????????????????????????? ???????????????????????? bo potekal v petek, 18. 3. 2022, ob 19.uri na spletni
platformi chess.com (igralni čas bo 5 minut + 3 sekunde/potezo, igra se 9 krogov po švicarskem sistemu). Gre za turnir odprtega tipa, namenjen tako šahovski srenji kot širši javnosti – nastopi lahko vsak šahist prek svojega računa na spletni šahovski platformi chess.com Prijavite se tukaj: https://forms.office.com/r/hNGdXtipbS


Tudi ???????????????????????????????????????? (šahovska prireditev, na kateri en igralec sočasno igra z več nasprotniki na več šahovnicah), dvoboj Laure Unuk z 20 šahisti, je odprte narave. Igralni čas bo 7 minut + 3 sekunde/potezo, dvokrožni sistem, 8 krogov). Prostih je še deset mest, zato pohitite s prijavami.
Prijavite se tukaj: https://forms.office.com/r/fHvqgtHWdr


V okviru ????̌???????????????????????????????????? ???????????????????????????? ???????????? ???????????????????? ???????????????????????? ???????? ???????????????????????????????????? se bo pomerila ekipa štirih Novomeščanov proti štirim Ljubljančanom. Barve Novega mesta bodo zastopali Hana Bajt, Vid Dobrovoljc, Maj Zirkelbach in Jernej Zupančič. Za Ljubljano pa se bodo borili Zala Urh, Rudi Olenik Čampa in še dva druga igralca.
Dvoboj bo možno spremljati v živo na: https://view.livechesscloud.com/...


Vrhunec dogodka bo ????̌???????????????????????????? ???????????????????????????? ???????????? ???????????????????? ???????????????? ???????? ???????????????????????????? Razvojnega centra Novo mesto, ki bo samostojno premikal šahovske figure – za programiranje robota je poskrbela ekipa LABTOP-a – Laboratorija za tovarne prihodnosti, ki deluje v okviru Razvojnega centra Novo mesto. Partija bo odigrana s posebnimi šahovskim figurami, ki smo jih oblikovali v sodelovanju z Lauro Unuk in so 3D natisnjene.
Za ogled osrednjega dogodka - partije med Lauro Unuk in robotom - je število udeležencev omejeno, zato vse zainteresirane pozivamo, da se prijavite še danes.

Prijavite se tukaj.
????????????????????, ????????. ????. ????????????????
19:00–21:00 Vseslovenski spletni šahovski turnir
????????????????????????, ????????. ????. ????????????????
10:00–11:00 Simultanka: Laura Unuk proti 20 šahistom
11:00-12:00 Ogled Laboratorija za tovarne prihodnosti (LABTOP)
12:00-14:30 Šahovski dvoboj: ekipni turnir - Novo mesto proti Ljubljani
14:30–15:00 Šahovska partija: Laura Unuk proti robotu
Za več informacij o dogodku se obrnite na Anjo Jakše (040 587 884, anja.jakse@rc-nm.si) ali Alekseja Metelka (030 304 303, aleksej.metelko@rc-nm.si).


Šahovski spektakel, ki so bo odvil v prostorih Razvojnega centra Novo mesto, bo tudi lep uvod v evropsko posamično prvenstvo v šahu, ki se bo odvilo v Brežicah (26.3.–7.4.) in kjer organizatorji pričakujejo 350 igralcev iz širše Evrope. Na prvenstvu bodo prisotni najboljši vrhunski šahisti in najpomembnejši predstavniki šahovskega sveta.


Projekt EUROPE DIRECT Novo mesto je sofinanciran s strani Evropske Unije, Mestne občine Novo mesto ter občin Dolenjske Toplice, Metlika, Mirna, Mirna Peč, Straža in Škocjan.


Oglejte si tudi