DANES
19°C
14°C
JUTRI
22°C
13°C
Oceni objavo

SREČANJE PROSTOVOLJCEV PROGRAMA STAREJŠI ZA STAREJŠE ZA SEVERNO PRIMORSKO

SREČANJE PROSTOVOLJCEV PROGRAMA STAREJŠI ZA STAREJŠE ZA SEVERNO PRIMORSKO

V petek, 2. junija je bilo v organizaciji društev upokojencev Miren in Kostanjevica tradicionalno letno srečanje vseh prostovoljk in prostovoljcev, ki so vključeni v ta program.

Takih društev je na severnem Primorskem kar 11: Bovec, Tolmin, Idrija, Cerkno, Kanal ob Soči, Nova Gorica, Renče , Vipava, Ajdovščina ter seveda Miren in Kostanjevica. . Srečanje pa vsako leto organizira eno društvo, letos izjemoma 2 manjši društvi  skupaj.

Vsi udeleženci smo se ob 9.30 uri zbrali v športnem parku JAVA Orehovlje, kjer smo udeležencem izrekli dobrodošlico.

Najprej jih je nagovoril podžupan g. Zvonko Ferfolja, ki je tudi predsednik DU Kostanjevica.

Pevke društva žena Miren- Orehovlje so nam zapele tri pesmi.

Prisotne je najprej pozdravil Zlatko.Martin Marušič, predsednik pokrajinske zveze društev upokojencev za severno Primorsko, nato pa še pokrajinska koordinatorka programa Janja Polanc.

Sledil je ogled Mirenskega gradu.

 

V Gnidovčevem domu duhovnih vaj, so nam predstavili svojo široko dejavnost od samooskrbe z vzgojo sadik, zelenjave in različnih povrtnin, Največji poudarek pa je bil na  izvajanju njihovih humanitarnih programov – učna pomoč za otroke socialnih in  nastanitvenih programov za brezdomce. 

Mirenski Grad tako postaja pomembno kulturno, duhovno, socialno in izobraževalno središče, ki ponuja inovativen pristop za razvoj in oživitev podeželja in ohranjanje bogate kulturne dediščine.

Sledil je ogled Pomnika miru na Cerju.

Ta 25 m visok Pomnik miru, je bil postavljen v spomin vsem braniteljem slovenske zemlje v zgodovini naroda, Kamniti velikan, je bil postavljen na pobudo društva TIGR,

Voden ogled  Pomnika in razgled, ki ga Cerje ponuja, je navdušil vse prisotne, še posebej prostovoljce, ki so ga obiskali prvič.

 

V Kostanjevici nas je očaral kulturni program, ki so ga pričarali otroci podružnične osnovne šole Kostanjevica,pod vodstvom učiteljice Irene in Romine. Otroci s svojo srčnostjo in spontanostjo vedno pobožajo naša srca.

1/4




Učenka osnovne šole Tiana pa nam  je recitirala 2 pesmi naše upokojenke  Jožice Brus, in sicer: Štirje letni časi na Krasi in Črni Kras

Navzoče je navdušila tudi Ida Kocjančič s svojo pesmijo Starec.

O pomenu prostovoljstva v naši družbi in zahvala vsem, ki darujejo svoj čas in srce, pomoči potrebnim, pa sta spregovorili ga. Rožca Šonc, vodja programa starejši za starejše in ga. Vera Pečnik, podpredsednica in odgovora za program S za S pri ZDUS.

Po kosilu je sledila še simbolična  obdaritev posameznih društev, ki so se srečanja udeležila, Kot češnja na torti, pa je bilo presenečenje, ko je nastopil oktet Sotočje in nas s svojim programom raznežil in razigral.

Za prijetno vzdušje je igral tudi Jože Špacal.

Dan smo zaključili polni lepih vtisov. Poleg vsega videnega je bilo prijetno že samo druženje med prostovoljci, izmenjava mnenj in dobrih praks.

Želimo si še veliko takšnih srečanj.

Nives Urdih, koordinator: Kostanjevica

Gordana Vičič, koordinator: Miren

Oglejte si tudi