JUTRI
24°C
12°C
ČET.
20°C
13°C
Oceni objavo

MIREN KRAS – ZELENA SHEMA SLOVENSKEGA TURIZMA, POROČILO O "ZELENIH" KAZALNIKIH TURISTIČNE DESTINACIJE

Občina Miren-Kostanjevica ( v nadaljevanju OMK) se je v letu 2018 vključila v Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST), z namenom, da s pomočjo mednarodno priznanega orodja za razvoj zelenih destinacij vzpostavi trajnostni model turizma, ki bo valoriziral potenciale ( naravne, družbene, kulturne) in jih povezal v edinstveno ponudbo nove turistične destinacije MIREN KRAS.
 

 V okviru postopka certifikacije za pridobitev znaka SLOVENIA GREEN DESTINATION, ki je sestavni del Zelene sheme,  smo zbrali podatke  o obstoječem stanju in odgovorili na 114 vprašanj – STANDARD, ter  izpolnili  67 INDIKATORJEV ( kazalnikov) v t.i. Indicator report poročilu. V slednjem je destinacija izpostavila ključne značilnosti, ki so v nadaljevanju kratko povzete. V naslednjem  obdobju bomo vzpostavili sistem merjenja kazalnikov s ciljem, da stanje spremljamo in preko sprejemanja ustreznih ukrepov dolgoročno načrtno ohranjamo oziroma izboljšujemo.

 

Miren Kras je že danes ena izmed najbolj zelenih destinacij v Sloveniji. Povezuje dve povsem raznoliki naravni pokrajini,  rodovitno Vipavsko dolino z reko Vipavo, ki med velikimi okljuki napaja  rodovitna zelena polja   in kamniti Kras, ki  pod površjem skriva čudoviti svet jam in podzemnih voda. »Vrt Goriške« polni mize z dobrotami preko celega leta, v maju z zdravilnimi šparglji, ki imajo tudi svoj praznik.  Na kraški burji  pod milo mediteransko klimo  posebej dobro uspevata pršut in teran. Pokrajini, ki sta jima lastna mir in spokojnost, bogata kulturna in zgodovinska  zapuščina s poudarkom na tradicionalnih obrteh, čevljarstvu, kamnoseštvu, opekarstvu in bičarstvu ter izjemna biodiverziteta ( 90% teritorija je pod Naturo 2000) sta pravi naravni amfiteater za celoletno aktivno počitnikovanje. Med najbolj priljubljenimi športi so pohodništvo, kolesarjenje, konjeništvo, ter vodne aktivnosti, supanje, kajak, ribolov. Radi nas obiščejo jamarji in lovci. Po destinaciji vodi več kot 80km pohodniških poti, ki so urejene in primerno označene. Pri večjih znamenitostih ob poteh (jame, vojaška pokopališča,..) so postavljene tudi opisne table. Večina pohodniških poti je del Poti miru. Pohodniške poti so primerne tako za bolj vešče pohodnike kot za rekreativno pohodništvo. Trase so različno dolge, od 5 do 30 km. Nekatere poti vodijo tudi preko državnih meja in nas tako povezujejo s sosednjo Italijo. Poti povezujejo čudovite razgledne točke med katerimi sta najbolj priljubljeni Cerje in Trstelj. V ponudbi imamo vodenja po poteh (Pot miru), organiziranih je tudi veliko tradicionalnih letnih pohodov, običajno z vodenjem lokalnih vodnikov in dodano ponudbo lokalnih kulinaričnih dobrot.

 

Aktivno počitnikovanje je tudi eden izmed glavnih stebrov turistične ponudbe destinacije Miren Kras, na ta način usmerjamo obiskovalce in tudi domačine na označene pohodniške poti in na obisk znamenitosti.

Večina destinacije je za kolesarje prijazna, posebej poti ob Vipavi, zanimive tako po zahtevnosti kot po lepoti pokrajine so tudi poti po razgibanem Krasu. Kolesarji lahko izberejo lažje, bolj položne ali pa bolj zahtevne poti, ki vodijo iz dolinskega dela destinacije (Miren) na višji del (Kras). Veliko je tudi tras za "gorsko kolesarjenje" (gozdne urejene poti), med njimi jih del poteka tudi po Poteh miru. Letno v sodelovanju z društvi organiziramo 2 mednarodna kolesarska dogodka: Kras Kros Mtb Granfondo ter Kras Kros MTB Maraton, ki iz leta v leto privabita večje število tekmovalcev iz številnih držav. Kolesarji prihajajo običajno z družinami, kar je za nadaljnji razvoj produkta in turizma v destinaciji izjemnega pomena.

 

Največja znamenitost destinacije, Pomnik miru, je hkrati vstopna točka v popotovanje  med  nepozabnimi doživetji, ki jim  barve in okus dodajajo tradicionalne kulinarične  specialitete: jedi iz divjih  špargljev in domačih belušev, jota, frtalja, pršut, teran in sladki štruklji.

 

Miren Kras je destinacija s 4950 prebivalci, katere obseg je 64km2, njena najvišja točka pa je Trstelj, ki meri 643 m. Destinacija je izrazito zelena. Večji del območja destinacije je zaščiten (več kot 92 % območja občine pokriva Natura 2000). Za najbolj obremenjene in najbolj izpostavljene točke načrtujemo posebne ukrepe za preprečevanje negativnih vplivov turizma na naravo. Med najbolj občutljiva področja sodijo gozdovi, jame, reka Vipava ter pohodniške in kolesarske poti. Občina ima sklenjene pogodbe o vzdrževanju pohodniških poti z lokalnimi društvi, ki redno spremljajo stanje na terenu, poročajo in predlagajo ustrezne ukrepe. To velja tudi za  lokalno jamarsko društvo in štiri lovske družine, ki delujejo na območju občine.

 

Destinacija ima 12 nastanitvenih objektov, trenutno 200 ležišč  in 21 ponudnikov gostinskih storitev ( gostilne, turistične kmetije, osmice).  Prvi ponudnik je pravkar zaključil postopek za pridobitev  okoljskega znaka Green Key in je v postopku pridobitve znaka Slovenia Green Accommodation. V letu 2017 smo zabeležili 2.429  nočitev in  11.600 obiskovalcev največje znamenitosti- Pomnika miru na Cerju.  V letu 2018 beležimo kar 237 % rast  nočitev v primerjavi s preteklim letom- od JAN- OKT  skupaj že 5.753. V letu 2018 je za obisk Pomnika miru na Cerju uvedena vstopnina in obisk  beležimo izključno preko izvedenih ogledov muzejskih zbirk- številke ostajajo v enakih okvirjih kot predhodno leto. Destinacija ima zaradi izjemno ugodne klime, geostrateške lokacije,  bližine morja ( 20 km)  in raznolike ponudbe odlične pogoje za razvoj celoletnega turizma, kar se že danes kaže v  ugodni razpršenosti  nočitev. Upad nočitev beležimo le v zimskih mesecih, od NOV do FEB.  80% nočitev se  sicer razprši na obdobje MAR-OKT.

 

V destinaciji Miren Kras deluje kar 8 turističnih in 16 kulturnih društev,  ki skrbijo za negovanje tradicije  in s katerimi sooblikujemo številne dogodke. Med največjimi je Praznik špargljev, ki  se odvija v mesecu maju in ga v treh dneh obišče preko 10.000 obiskovalcev.  Pomnik miru na Cerju se razvija kot poročna  in kongresna destinacija, kar je  pomembna  dopolnitev ponudbe posebej v manj obiskanih mesecih leta.

 

V letu 2018 je destinacija dobila  posebno  trgovinico s spominki- Cerjanko, v  kateri ima prodajni in razstavni prostor kar 28 domačih ponudnikov, ustvarjalcev, obrtnikov in kmetov. Trgovinica se ponaša s 1.500 različnimi izdelki, ki v veliki meri ohranjajo tradicijo domače obrti, kamnoseštva, bičarstva, opekarstva iz katerega se razvija keramičarstvo, za obiskovalce je izjemno zanimiva tudi ponudba  zeliščarskih in drugih domačih pridelkov, meda, vina, oljčnega olja. V anketi obiskovalcev, v kateri smo zabeležili visoko stopnjo zadovoljstva s trenutno pestrostjo in kakovostjo ponudbe destinacije Miren Kras (kar 86% domačih gostov je s ponudbo zelo zadovoljnih, 13% zadovoljnih med tujimi je 82% zelo zadovoljnih, 15% zadovoljnih),  je največ pohval prejela prav Cerjanka.

 

Obiskovalci imajo pri nas tudi veliko priložnosti za opazovanje živalstva in rastlinstva saj destinacijo odlikuje izjemna biodiverziteta, tu prevladujejo gozdovi in zelenje, večinoma v območju NATURA 2000.

1/2


 

V destinaciji, ki je podeželska in zelo zelena je praktično edini onesnaževalec zraka promet, zaradi bližine mest Gorica in Nova Gorica. Zrak je izredno čist. Edini omembe vreden hrup je povezan s prometom, a destinacija kot celota nima veliko prometnic. Miren Kras se promovira s pomembno vrednoto "mir" in spokojnost, ki jo podpirata tako ime kot največja znamenitost Pomnik miru, ki leži v Parku miru na Cerju.

 

V destinaciji se nahaja 58 zgodovinskih zaščitenih stavb – registriranih v registru kulturne dediščine SITULA, od tega kar 28 pomembnih zaščitenih stavb. Tu so vštete cerkve, vile, domačije, pa še 30 spomeniških stavb in objektov -  kapel, spomenikov, vojaških pokopališč. Destinacija ima v SITULI 4 zaščitena naselja, kjer se ohranja tradicionalna arhitektura in kjer so s prostorskimi akti omejeni posegi v prostor.  Hkrati je registriranih 13 drugih objektov in naprav, ki pomembno zaznamujejo tradicionalno kulturno dediščino - obzidani kali, vodnjaki, vodni zbiralniki. Poleg uradno zaščitenih enot kulturne dediščine, je v destinaciji tudi na stotine ohranjenih zasebnih elementov tradicionalne arhitekture, ki dajejo temu prostoru poseben čar in ga močno zaznamujejo: mogočni kamniti portali, obzidana dvorišča - borjači, ganki - tipični balkoni, znamenita izrezljana lesena dvoriščna vrata - portoni, kamniti stebri in pravkar v UNESCO seznam kulturne dediščine človeštva registriran KRAŠKI SUHI ZID, kar vse zaznamuje vaško tradicionalno arhitekturo in daje prostoru edinstvenost. Med pomembne elemente ohranjanja zapuščine sodi tudi tradicionalno  Ciljanje pirhov- običaj je  vpisan v seznam Žive kulturne dediščine Slovenije.

 

Destinacija ima kar 6 manjših muzejev oz. galerij – zasebnih oz. javnih in sicer: Čevljarski muzej, muzej Opajske tradicije, Pomnik miru, muzej Spomni se name, galerija Oskar Kogoj in galerija Negovan Nemec.

 

Destinacija je lahko dostopna. Železniška povezava je v NG in Gorici, avtobusne povezave so ugodne - bližina večji mest in lokalne povezave, 4km od avtocestne povezave na SI strani in 2 km na IT strani in 25 km do letališča Ronchi, v radiusu 120 km 3 večja letališča (Benetke, Ljubljana, Reka), križarke - TS 30 km, Koper pa 50 km.

 

Miren Kras v sodelovanju z Občino Miren- Kostanjevica spodbuja okolju prijazna , brezogljična popotovanja znotraj in med sosednjimi destinacijami. Občina je bila pobudnica akcije »Skupaj za zeleno prihodnost«, v okviru katere je kar 5 Primorskih občin, s ciljem osveščanja in spodbujanja občanov k postopnemu prehajanju na nove, okolju prijazne vire energije, nabavilo e- avtomobile ter jih opremilo s skupnim sloganom in znakom SLOVENIA GREEN. V občini sta na razpolago 2 e-polnilnici in ena  izposojevalnica e-koles- izposoja se izvaja v sodelovanju z  zasebnikom – Gostiščem Kogoj v Biljah, ki je pravkar pridobil okoljski znak Green Kay.

 

Destinacija je izredno varna. Prav tako nikoli doslej ni bilo zaznanih primerov nezakonitega lova ali prodaje zaščitenih živali.

 

Zavedamo se  zelenega kapitala, ki ga občina premore in to dragoceno dediščino želimo preko trajnostno naravnanega razvoja na vseh področjih, vključno s turizmom in s tem upoštevanjem smernic  Zelene sheme ohraniti za bodoče rodove.

 

Cerje, december 2018                                                                        mag. Ariana B. Suhadolnik

                                                                                                           Zelena koordinatorka

 

Oglejte si tudi