Oceni objavo

IN MEMORIAM Jože Spacal

V teh dneh je bilo sonce še posebej prijazno, narava in ruj sta odeta v najlepše barve. Take, kot jih je imel akademski umetnik in častni občan Občine Miren - Kostanjevica Jože Spacal najraje. »V krvi imam barvo terana, barve Krasa – posebno vsi odtenki listja teranove trte in listja ruja v jeseni, od rumene, oranžne, rdeče do vijolične – so stalno del mene, tudi kadar sem v Ljubljani. Dolgo že živim dvojno življenje, razpet sem med Krasom in Ljubljano,« je pred časom dejal Jože Spacal, od katerega smo se v minulih dneh z žalostjo v srcih za vedno poslovili.

Jože Spacal se je rodil leta 1939 v Kostanjevici na Krasu, kjer je preživel mladost in vzpostavil pristno povezanost s Krasom. Študiral je slikarstvo na akademiji Brera v Milanu, v mozaiku pa se je izpopolnjeval na tamkajšnji Visoki šoli za umetnost Castello Sforzesco. Bil je slikar, mozaicist, grafik in več kot tri desetletja tudi scenograf na TV Slovenija. Velja za sooblikovalca grafične šole v Ljubljani. 

 

Svoje navezanosti na Kras ni skrival, saj so njegove barve in kamnite strukture odtisnile pomemben pečat tako na njegovi osebnosti kot tudi na umetniškem ustvarjanju. Kot so leta 2019 v vlogi za imenovanje za častnega občana zapisali predlagatelji, je Spacal »v svoja dela vnašal znamenja kraških motivov in barv, kar ga v strokovnih krogih nedvomno označuje kot umetnika, ki v delih vedno zariše tudi sled svojega kraškega karakterja. Ta sporočilni pomen najdemo že v njegovih najzgodnejših delih, v katerih so najprej prevladovali različni kraški motivi, nato gabariti streh, kamnite strukture, volovske vprege, kamnolomi … Zato ne preseneča, da je kamenčke svojega umetniškega mozaika vgradil tudi v Kras in svoj rojstni kraj, od katerega se pravzaprav nikoli ni zares ločil. V svojem življenju je z izjemno tenkočutnostjo, čeprav razpet med Krasom in Ljubljano, ves čas tkal nitke tesne povezanosti s Kostanjevico.« 

 

Domačemu kraju je tako zapustil dediščino, ki je za krajevno skupnost in za celotno občino izjemnega pomena. Izdelal je študijo-projekt za mozaično kamnito skulpturo v spomin borcem v NOV in žrtvam za svobodo 1941–1945 na pokopališču v Kostanjevici na Krasu, izdelal je projekt za gasilski prapor,                njegov je zaščitni znak – simbol Krajevne skupnosti Kostanjevica na Krasu tako kot tudi študija za zastavo Krajevne skupnosti Kostanjevica na Krasu. Oblikoval je pisemski papir in kuverto za omenjeno krajevno skupnost, izdelal je nazidno tablo, vse obiskovalce Pomnika na Cerju pa v pritlični dvorani pozdravi njegov mozaik Triptih – rušenje Slutnja groze kot opomin, da se taka grozodejstva ne bi več zgodila. V Kostanjevici na Krasu je svojo rojstno hišo adaptiral v kraškem stilu z vzorno urejenim okoljem in poleg postavil tudi svoj likovni atelje. 

 

Jože Spacal je v svojem bogatem umetniškem življenju ustvaril mnogo priznanih del, ki jih je razstavljal na številnih samostojnih razstavah tako doma kot v tujini, prejel 23 nagrad in priznanj, o njegovem delu so izšle tudi štiri monografije. A Jože Spacal se je krajanom Kostanjevice na Krasu in občanom Občine Miren - Kostanjevica v spomin zapisal ne le kot akademski umetnik, ampak kot izjemna osebnost, ki je za sabo pustil velik pečat, in se ga bomo kot takega radi spominjali.

 


Oglejte si tudi