DANES
19°C
14°C
JUTRI
22°C
13°C
Oceni objavo

70 LET DRUŠTVA UPOKOJENCEV KOSTANJEVICA NA KRASU

Lepo pozdravljeni vsi skupaj v občini Miren-Kostanjevica.

Sporočamo vam, da smo v soboto 4. junija obeležili 70 let društva upokojencev Kostanjevica na Krasu. Pripravili smo srečanje za vse upokojence s pestrim kulturnim programom in razstavo ročnih del in umetniških slik naših članov.

Društvo je bilo ustanovljeno 22. julija 1952 kot podružnica društva upokojencev Slovenije. Osamosvojilo se je 23. Novembra 1975 na občnem zboru v Temnici. Decembra 1980 so se člani vasi Opatje selo, Lokvica in Nova vas razšli z DU Miren in se priklopili DU Kostanjevica, tako smo povezani še danes. Društvo so vodili: Alojz Spačal, Alojz Frančeškin, Karlo Urdih, Albin Spačal(Vojščica), Miro Okretič in Karel Pahor, ki je tudi častni član društva.

Že v 60 letih je Društvo razvilo prvi prapor, leta 2002 ob praznovanju 50 letnice pa tega, ki je še sedaj z nami. V 70. Letih so bili pridobljeni prostori v katerih ima društvo svojo pisarno. Zadnji dve leti pa smo tudi te prostore prenovili, zamenjali okno in razsvetljavo, pristopili k izgradnji čistilne naprave in energetski sanaciji stavbe v kateri domuje pisarna.

Leta 2007 je društvo pristopilo k projektu Starejši za starejše, katerega še vedno izvajamo, kljub vsem težavam v zadnjem času. Posvetimo se vsem članom, ki praznujejo okrogle obletnice in ob trenutku slovesa.

Naj živi društvo še naprej in združuje ter povezuje ljudi, ki to potrebujemo. Najboljši dokaz za to je udeležba, saj se je udeležilo srečanja 143 ljudi od 250 članov DU.

Igrali so nam Goriški muzikanti, zapel je zbor iz Kostanjevica pod vodstvo Neve Spačal, Šola je pripravila čudovit program o razvoju metulja (nastopilo je 35 otrok pod vodstvom učiteljic Lucije Colja in Klarise Terčon), kot posamezniki pa so se izkazali: Žan Kržič iz Sel na Krasu na harmoniki, Sanja Šolc (državna podprvakinja v latinskih in standardnih plesih), Tamara Harej na harmoniki (igra že 10 let in sega po visokih priznanjih); Tjaša Veselič (pod vodstvom Pavla Pahorja se uči klavir že 8 let, uči pa se tudi orgel). Celotni program je povezovala Lea Marušič.

1/2


Pokrajinski vodja DU: g. Zlatko Martin Marušič nam je izročil priznanje ZDUS-a iz Ljubljane; g. Zvonko Ferfolja podžupan nam je čestital in nam povedal nekaj o načrtih občine; ga Tatjana Klančič nas je počastila z unikatom biljenskega pǝča; g- Jože Faganeli pa nas je povabil na občinsko srečanje v petek v Javo Orehovlje. Hvala tudi KS Opatje selo za donacijo 200€ - vedo kaj se potrebuje pri organizaciji takih dogodkov.

Vsem skupaj najlepša hvala za udeležbo, priznanja in vzpodbudne besede.

Zapisala Nives Urdih

Oglejte si tudi