JUTRI
25°C
12°C
PET.
25°C
8°C
Oceni objavo

RAZSTAVA JASLIC NA VOJŠČICI

KS VOJŠČICA

 

RAZSTAVA JASLIC NA VOJŠČICI

 

Za nami sta božič in novo leto. Božič je tradicionalni praznik v cerkvenem koledarju, ki ga v katoliških in protestantskih državah praznujemo 25. decembra in se danes praznuje kot verski, kulturni in družinski praznik. Počastimo ga z izdelovanjem jaslic, kar ponazarja rojstvo Jezusa v hlevu, na Marijini in Jožefovi poti v Betlehem.

Izdelovanje jaslic je bogato izročilo, ki poveže družine k ustvarjanju, zato smo v svetu KS želeli izzvati krajane k sodelovanju. Povabili smo jih k izdelovanju jaslic zunaj, na dvorišču, ob hiši, hlevu, kjerkoli, tako, da si jih lahko ogledajo tudi ostali krajani ali naključni obiskovalci. Napisali smo obvestila in določili datum prijave. Na objavo se je prijavilo10 družin, ki smo jih vnesli v seznam in ta seznamnalepili na oglasne deske po vasi. Za ocenjevanje in podelitev nagrad smo določili 24. december, ko že tradicionalno naše društvo Farjovca organizira novoletno tržnico v parku, ob spomeniku. Naš izziv se je prijel, saj smo opažali, da si sprehajalci ogledujejo jaslice, sicer malo sramežljivo tiste, ki so v dvoriščih, kar pa za otroke ni bil problem, prišli so zraven, komentirali, malo preložili ovčke in odšli naprej. Naš namen je bil dosežen, domačine smo pritegnili  z ustvarjanjem, ogledom in na koncu tudi z ocenjevanjem.

V nedeljo 24. decembra, na božični večer, pa smo na tržnici poleg ostalih miz postavili tudi mizo z nagradami za prva tri mesta, liste za ocenjevanje in škatlo za ocenjevalne liste. Ocenjevali so lahko vsi, tako otroci kot odrasli. S preštevanjem glasov smo pričeli kar pozno, malo preden so nekateri odšli k polnočnici v Temnico. Po preštetih glasovih, bilo jih je preko 40, je predsednik KS razglasil zmagovalce in sicer: 1. mesto družina Harej, Vojščica 51, drugo mesto družina Spačal, Vojščica 57, tretje mesto pa družina Šmigič, Vojščica 3. Nagrajenci so za nagrado prejeli panettone in šampanjec, katere so velikodušno razdelili med obiskovalce.

1/2


Na prireditvi smo izvedeli, da je še nekaj družin napravilo jaslice, a so bili prepozni za prijavo. To nam dokazuje, da pripravljenost za sodelovanje je, zato imamo izziv za prihodnje leto, da se število udeležencev še poveča.

 

Napisala: Dora Masten

 

 

 

 

 

 

 

 

Oglejte si tudi