DANES
28°C
8°C
JUTRI
24°C
13°C
Oceni objavo

Center za starejše v Mirnu

V Mirnu bo v novi stavbi poleg občine 1. septembra 2015 zaživel Center za starejše. Delovanje centra bo prevzel Dom upokojencev Nova Gorica, sodelovali pa bodo tudi Občina Miren - Kostanjevica, občinska društva upokojencev, druga društva in organizacije ter prostovoljci. Center vzpostavljamo z namenom, da omogočimo podaljšanje bivanja starejših v lastnih domovih in zmanjšamo potrebo po institucionalnem varstvu. Vsebine bi želeli prilagoditi potrebam starejših in njihovih svojcev, zato smo v sodelovanju z občinskimi društvi upokojencev opravili pogovore s starejšimi v Mirnu, Biljah in Kostanjevici na Krasu ter ciljno anketiranje na terenu, s čimer smo preverjali njihove potrebe.

 

Z direktorjem Doma upokojencev Nova Gorica gospodom Bojanom Stantetom smo se pogovarjali o tem, kakšne so predvidene vsebine centra.

 

Gospod Stante, kako ste si zamislili delovanje Centra za starejše, kakšne vsebine bodo na voljo ter kdaj bo odprt?

V centru se bodo odvijale različne dejavnosti, poudarek pa bo na pomoči starejšim in njihovim družinam. V centru se ne bo izvajala klasična oblika dnevnega varstva. Posamezniku bo omogočeno toliko samostojnosti, kot je le mogoče, in toliko nege ter pomoči, kot je potrebno. Uporabniki se bodo v aktivnosti v centru vključevali glede na svoje želje, interese, navade in sposobnosti. Center naj bi bil odprt od 7.00 do predvidoma 17. ure, seveda pa bo možno predavanja, delavnice in druge oblike aktivnosti izvajati tudi v popoldanskem in večernem času. Organiziran bo po načelu »one-stop-shop«, saj bodo na voljo različne storitve na eni lokaciji. Uporabnikom oziroma njihovim svojcem tako ne bo potrebno obiskovati ponudnikov storitev, saj bodo te po najnujnejših potrebah nudene v centru.

 

Gre torej za nek inovativen model, ki ga razvijate glede na trend v svetu.

Menim, da so problemi in stiske starostnikov ter njihovih svojcev zakrite za zidovi njihovih domov. Mi pa smo tisti, ki se jim moramo približati in ponuditi tisto, kar zares potrebujejo.

Kaj pa vključevanje oseb s težavami zaradi demence?

Prav te osebe bodo pomembna ciljna skupina v centru, saj jih je potrebno spodbujati, da ostanejo čim bolj neodvisni ter da nadaljujejo z opravljanjem vsakodnevnih opravil in aktivnosti, seveda skladno z njihovimi ohranjenimi sposobnostmi. Prav tako bomo izvajali brezplačne neformalne izobraževalne programe za svojce oseb z demenco: delavnice, predavanja, tečaje ipd. Ravno svojci so namreč tisti, ki so ob pojavu takega stanja še najbolj prizadeti. Bolniki z demenco imajo radi živali, rastline, otroke, zaradi česar bomo v program vključili tudi »Tačke pomagačke«, delo na vrtu in medgeneracijske aktivnosti.

Bodo vsebine centra zanimive tudi za uporabnike, ki si želijo le aktivno preživljanje prostega časa?

Center za starejše bo fleksibilna skupnost, ki se bo v največji možni meri prilagajala potrebam občanov. Vsekakor se bo v okviru dejavnosti odvijalo veliko vsebin aktivnega druženja in preživljanja prostega časa v kombinaciji z medgeneracijskim sodelovanjem. Namen centra je tudi krepitev socialnih stikov in povečanje stopnje socializacije, obenem pa vključevanje starejših v aktivno dnevno varstvo.

Kako se bo mogoče vključiti? Ali je možno, da se starejši pridružijo aktivnostim tudi le za uro ali dve oz. le za nekaj dni na teden?

 

Svojci oseb, ki ne morejo več samostojno skrbeti zase, so zaradi lastnih vsakodnevnih obveznosti velikokrat preobremenjeni. Starejša oseba potrebuje vsakodnevno nego in skrb, ki pa ju zaradi delovnih in drugih obveznosti svojci ne morejo nuditi. Center bo prispeval pomemben korak k razbremenitvi svojcev. Obiskovanje centra bo prilagojeno potrebam starejšim: najsi bo to vsakodnevno, le nekaj dni na teden ali pa če bi si starejši oz. njihovi svojci želeli le nekaj ur spremembe, druženja ali razbremenitve.

 

Na koga se lahko zainteresirani obrnejo in kakšna je predvidena cena storitve?

 

Vsekakor se lahko za več informacij obrnejo na Dom upokojencev ali na občino (kontakti spodaj). Da bi se posamezniki laže vključili v dejavnosti, jim bomo nudili informacije  o celotnem delovanju. Cena bo oblikovana v skladu s Pravilnikom o metodologiji za oblikovanje cen socialno varstvenih storitev.

 

Kdo bo v centru poleg strokovne oskrbe še skrbel za dobro počutje obiskovalcev?

Res vljudno vabimo vse prostovoljce in ostale zainteresirane posameznike, ki bi starostnikom želeli popestriti dnevna dogajanja v Centru z različnimi aktivnostmi. Dogovarjamo se že z društvi in drugimi organizacijami, zelo pa so dobrodošli vsi predlogi in pobude, tudi pomoč pri prevozih in podobno.

 

                                                                                                                      R. Filipič

Oglejte si tudi