Mežica

DANES
21°C
13°C
JUTRI
22°C
12°C
Oceni objavo

KAMENČKI V MOZAIKU

Otrok živi svojo zgodbo, ki jo odrasli želimo razumeti. Sestavljena je kot mozaik – iz kamenčkov, ki se nabirajo vse življenje. Kako velik in kakšen bo ta mozaik pa ni odvisno samo od njega, ampak tudi od mnogih drugih predvidljivih in nepredvidljivih dejavnikov, ki jih srečuje ali pa so mu ponujeni na poti do cilja.

V vrtcu otrokom nudimo različne izzive in izkušnje ter s tem pomagamo pri oblikovanju bogatega in raznovrstnega mozaika. K temu pa pripomorejo tudi starši, dedki in babice ter vsi, ki vstopajo v naše okolje in nam predstavljajo neprecenljivo izkušnjo vzpostavljanja odnosov, opazovanja, posnemanja in učenja novih veščin.  Ob tem ima pomembno vlogo čustveno ugodna klima, ki obdaja otroka in jo le ta izraža z govorico telesa, kimanja z glavo, nasmehom, dotikom, sodelovanjem in aktivnostjo.

Zelo aktivni in nasmejani pa smo bili v preteklih dveh dneh v naši igralnici. Katrinin ata Iztok Kajzer in Lucija Štrekelj sta nam obogatila dan s petjem in igranjem na »sintesajzer«. Ob tem smo spoznali lastnosti instrumenta, peli znane pesmi, prisluhnili novim otroškim pesmicam in se naučili pesem o Slončku. Dan pa sta polepšala tudi vzgojiteljicam s pesmimi za »dušo« in verjemite, tudi tedaj je bil na ustnicah naših otrok nasmeh in občudovanje.

Kamenčke v mozaik pa sta dodala tudi Viktorjeva babica Marta in dedek Toni, ki sta nas obiskala v Koroški narodni noši in nam predstavila stare ljudske plese. Zaplesali smo Snežni valček, pa polke, se naučili ples Zibenšrit, se nasmejali ob plesu Račk, Naši četici koraka ter ju tudi mi naučili plesati Ringa ringa raja. Predstavila sta nam, kaj pomeni folklora in katere plese tam plešejo. Harmonikaš, ki ju je spremljal, pa nam je uresničil tudi nekatere glasbene želje. S plesom sta izražala to, kar sta zapisala v biltenu »Folklorniki rajamo za svojo dušo in za ljudi, ki nas radi gledajo!«

1/23























Iskrena hvala vsem, ki s svojim znanjem in izkušnjami pomagate ustvarjati…………MOZAIKE……………..

 

Otroci z Romano in Natašo

 

Oglejte si tudi