DANES
24°C
9°C
JUTRI
21°C
14°C
Oceni objavo

Mežiška dolina: Preveč svinca v krvi ima še 10 odstotkov otrok

"Le" še 10 odstotkov triletnikov v zgornji Mežiški dolini ima previsoko vsebnost svinca v krvi, je pokazala analiza vzorcev krvi. Izsledki so podobni lanskim.

Na Zavodu za zdravstveno varstvo Ravne na Koroškem, kjer vodijo zdravstveni del sanacijskih ukrepov v zgornji Mežiški dolini, so do zdaj iz laboratorija prejeli 108 izvidov analiz krvi triletnikov, nekaj jih še čakajo. Na letošnji odvzem krvi je ZZV Ravne skupno povabil 195 otrok, starih tri in devet let, odziv pa je bil 77-odstoten.

"Trenutni rezultati kažejo, da je odstotek otrok, ki imajo povišano vsebnost svinca v krvi, podoben lanskemu. To je 9,3 odstotka. Deset jih je torej imelo vrednosti svinca v krvi preko sto mikrogramov na liter," je pojasnil Matej Ivartnik z ZZV-ja Ravne na Koroškem in dodal, da so izsledki zadnjih dveh let spodbudni.

Pred sedmimi leti je imelo preveč svinca v krvi 85 odstotkov otrok


Leta 2004 je namreč imelo prekoračeno vsebnost svinca v krvi 85 odstotkov triletnikov iz zgornje Mežiške doline, po začetku izvajanja sanacijskih ukrepov leta 2008 je nato v letih2008 in 2009 ta delež padel na 18 odstotkov, zadnji dve leti pa na okoli deset odstotkov.

 

Celovita analiza rezultatov bo znana v prihodnjih tednih, ko bodo analizirali tudi druge okoliščine, ki bi lahko vplivale na letošnje rezultate. Med te Ivartnik šteje dolgo suho poletje in gradbena dela na cestnem omrežju v Črni, ki vplivajo na več s svincem obremenjenega prahu v okolju.


otroci v vrtcu

Oglejte si tudi