Mengeš

DANES
18°C
13°C
JUTRI
22°C
14°C
Oceni objavo

58. občni zbor Turističnega društva Mengeš

V prostorih Godbenega doma v Mengšu je 2. marca potekal redni letni občni zbor društva. Uvodoma je vse navzoče člane in goste pozdravila predsednica društva Zorka Požar in jih seznanila z dnevnim redom. Po izvolitvi delovnega predsedstva občnega zbora, ki ga je v nadaljevanju vodil Jože Vahtar, je predsednica društva podala izčrpno poročilo o opravljenem delu v letu 2017, iz katerega je bilo razvidno, da jebilo društvo skozi vse leto zelo aktivno in da so plan dela, ki so si ga zastavili, skoraj v celoti izpolnili. Iz objektivnih razlogov nekaj malega ni bilo možno izpeljati, so pa zato izvedli nekatere naloge, ki niso bile predvidene v programu. Omeniti je treba podatek, da so člani društva v letu 2017 opravili več kot 2000 ur prostovoljnega dela.

Sledila so poročila blagajnika, nadzornega odbora, častnega razsodišča in verifikacijske komisije. Vsa poročila je zbor po kratki razpravi soglasno in brez pripomb potrdil.

Predsednica društva je nato predstavila program dela za leto 2018, ki je po njenem mnenju sicer zelo obsežen, da pa ga je z dobro voljo in zagnanostjo možno uresničiti. Slediti je potrebno tudi trenutnemu turističnemu trendu – zeleni aktivni turizem (pohodništvo, kolesarjenje, ribolov itd). Možnosti za to so: trimska steza, Cegvenški bajer, grebenska pot Mengeška koča–Dobeno–Rašica, so le del turističnega potenciala, ki ga imamo. Tudi v Glasbenem muzeju vidi odlično perspektivo za obisk turistov. V tvornem sodelovanju med vsemi akterji, ki kakorkoli vplivajo na razvoj, vidi predsednica prihodnost Občine Mengeš, ki bo sposobna zadovoljiti potrebe vedno bolj zahtevnih turistov in tudi naključnih obiskovalcev.

Delovni predsednik je za tem dal besedo gostom in predstavnikom različnih društev, ki so v svojih pozdravnih nagovorih pohvalili delo društva z željo po uspešnem medsebojnim sodelovanju. Nanizanih je bilo tudi nekaj zanimivih idej za prihodnji razvoj Mengša. Bogo Ropotar, podžupan Občine Menge, je v svojem izvajanju izpostavil ureditev mestnega jedra s tržnico, parkom in parkirnimi prostori, športnega parka pri šoli, Glasbeni muzej, Turistično informativni center, kolesarske poti, izgradnjo razglednega stolpa na Gobavici in ureditev trimske steze. Nataša Vrhovnik Jerič, predsednica ZKD Mengeš, se je zavzela za boljšo ocenitev zahtevnejših projektov, ki jih izvede Turistično društvo Mengeš. Ena taka prireditev je vsekakor vsakoletna prireditev Mengeš iz preteklosti v sedanjost in za prihodnost. Janez Per je obudil že star predlog o namestitvi tablic s starimi hišnimi imeni na starejše hiše. Jože Vahtar je navzoče seznanil s predvidenim izidom knjige Matjaža Brojana o zgodovini slamnikarstva v Mengšu. Nekaj udeležencev zbora je opozorilo na smeti in drugo nesnago, ki se pojavlja v Mengšu in okolici. Izpostavljena sta bila Cegvenški in Koseški bajer.

Predsednica društva se je na koncu razprav vsem zahvalila za udeležbo na zboru in jih povabila na druženje in klepet ob kozarčku in skromnem prigrizku.

Besedilo in foto: Miha Požar, foto FZT

Oglejte si tudi